Crisisberaad over V&D leidt niet tot concreet resultaat

Een bemiddelingspoging voor het redden van warenhuisketen V&D heeft dinsdagavond vooralsnog geen resultaat opgeleverd.

Jarl van der Ploeg
Exterieur van een filiaal in Apeldoorn. Beeld anp
Exterieur van een filiaal in Apeldoorn.Beeld anp

Retailexperts van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield deden een uiterste poging de ruim twintig verhuurders van V&D-panden en de eigenaar Sun Capital te bewegen tot overeenstemming te komen. Het overleg duurde uiteindelijk bijna vijf uur. Na afloop werden geen mededelingen gedaan.

De toekomst van een van de bekendste winkelnamen van Nederland staat op het spel. Eerder op de dag zei V&D dat surseance onafwendbaar is als het kort geding van de grootste pandeigenaar IEF Capital wordt verloren. 'Mocht de rechter IEF gelijk geven, dan is dat verlies onmogelijk te dragen voor V&D. Dat is een brug te ver.'

IEF Capital, eigenaar van twaalf V&D-filialen, eiste dinsdag in Amsterdam de ontruiming van de vier belangrijkste panden in Amsterdam, Maastricht, Utrecht en Den Haag omdat V&D vier maanden lang geen huur wil betalen, met daarna een structurele huurverlaging die neerkomt op een maandelijkse korting van 22 procent. Ondanks een desperate poging van V&D om het kort geding te voorkomen door op het laatste moment ten minste een deel van de huur voor die vier panden over te maken, zette IEF de zaak door.

Die vier maanden waarover geen huur wordt betaald, komt in het geval van IEF neer op een kostenpost van 8 miljoen euro. Ook beleggingsmaatschappij Prowinko zei dinsdag een kort geding aan te spannen om V&D uit zijn pand in Roermond te zetten.

Volgens de advocaat van V&D zijn de pandeigenaren bezig een 'cowboyscenario' uit te voeren, bedoeld om V&D in een faillissement te storten. Dat terwijl het bedrijf naar eigen zeggen nog maar twee tot drie weken nodig heeft om de benodigde herstructurering door te voeren en te kunnen voortbestaan. Als de vier belangrijkste panden van IEF inderdaad worden ontruimd, verliest V&D 17 procent van de totale omzet, moet het 606 werknemers ontslaan en is de enige resterende optie, aldus V&D, het aanvragen van een surseance - de opmaat tot een faillissement.

Lijnrecht tegenover elkaar

Dat beide partijen lijnrecht tegenover elkaar staan, bleek wel uit de woordkeuze van de advocatenteams dinsdag. IEF bedient zich volgens V&D van 'goedkope verwijten' en maakt 'kardinale missers in het betoog', terwijl V&D op haar beurt volgens IEF 'weken, zo niet maanden, heeft voorgelogen'.

Volgens IEF speelt juist ook die opstelling mee in de onwil nog verder te onderhandelen. Zo deed het V&D eerder een tegenvoorstel om in ruil voor de voorgestelde huurkorting winkeloppervlakte in te leveren. Maar V&D wees dit plan af met het argument dat de gemiste inkomsten het bedrijf alleen maar verder in de problemen zouden helpen. Voor IEF was die afwijzing reden niet meer verder te praten en het kort geding door te zetten.

'Er is een voorstel gedaan. Dat is niet geaccepteerd', aldus de IEF-advocaat. 'We vragen ons bovendien ten zeerste af of de beloofde herstructurering lukt. Verder onderhandelen heeft geen zin meer.' Jos van de Mortel, eigenaar van de V&D-panden in Den Bosch, Heerlen en Sittard, zei niet te verwachten dat de rechter een ontruiming gelast, 'maar dat betekent niet dat het na vrijdag klaar is. Ik ken nog zeker acht tot negen andere vastgoedeigenaren die een gang naar de rechter overwegen.'

null Beeld anp
Beeld anp

'Ik ben toch niet gek'

Om 18.00 uur schoof Van de Mortel aan bij een door makelaardij Cushman & Wakefield georganiseerd gesprek tussen V&D, de Amerikaanse eigenaar Sun Capital en de ruim twintig verhuurders. 'Zie je deze tas', wijzend naar een MediaMarkt-tas met daarop de slogan 'Ik ben toch niet gek'. 'Die heb ik meegenomen om vanavond aan de V&D-directie te laten zien hoe ik er over denk.'

Voor het overleg was aanvankelijk twee uur uitgetrokken. Maar om half elf duurde het volgens een woordvoerder van Cush man & Wakefield nog voort, hetgeen erop duidt dat een uiterste poging wordt gedaan alsnog een compromis te sluiten. De vastgoedeigenaren bluften dat voor hun panden andere geïnteresseerden in de rij zouden staan. Daarnaast zouden die meer willen betalen dan V&D nu doet. De uitkomt van het marathonoverleg was nog zeer ongewis.

V&D heeft geen tijd meer omdat ook de klanten afhaken. Klanten namen dinsdag een voorschot op een mogelijk faillissement, zo bleek uit de vele reacties die her en der verschenen. Niet uit sympathie met de noodlijdende keten, maar om, 'nu het nog kan', opgepotte cadeaubonnen in te wisselen.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over