Corus-top wil Van der Velden niet in bestuur

De Russische grootaandeelhouder Alisher Oesmanov handelt niet in het belang van Corus door de Nederlander Aad van der Velden voor te dragen als commissaris....

ANP

Dat heeft Jim Leng, vice-voorzitter van de gecombineerde raden van bestuur en commissarissen van het Brits-Nederlandse staalconcern, in een brief aan de aandeelhouders geschreven. Dat heeft Corus vrijdag bekendgemaakt.

Oesmanov maakt zich al langer sterk voor meer Nederlanders in de top van de onderneming. Volgens de Rus moet een Nederlandse afvaardiging inspringen om iets te maken van de 'absurde' fusie tussen Hoogovens en British Steel, waaruit Corus is ontstaan. De Nederlandse tak presteert in het verder verliesgevende bedrijf winstgevend.

'Wij geloven dat bestuursleden in het belang van alle aandeelhouders moeten werken en niet in het belang van een individu', stelt Leng in de brief. Dat geldt volgens hem zeker als dat individu belangen heeft in gerelateerde bedrijven.

'Deze poging van een minderheidsaandeelhouder om zijn kandidaat aan het bestuur op te dringen botst met alles wat we proberen te bereiken.' Oesmanov wil Van der Velden, voormalig bestuurslid van Corus, op de aandeelhoudersvergadering van 22 april voordragen. 'Dit voorstel is een onwelkome afleiding voor het management', schrijft Leng. Het huidige bestuur is volgens hem prima toegerust om Corus weer winstgevend te maken.

Oesmanov houdt via zijn investeringsvehikel Gallagher holding een belang van 13,39 procent in Corus. Daarmee is hij de op een na grootste aandeelhouder van het concern, na de Amerikaanse investeerder Brandes.

De fusie van British Steel en Hoogovens bracht in 1999 vier Nederlanders tegen zes Britten in de top van de nieuwe onderneming. Een uittocht van Nederlanders volgde. Van der Velden was de eerste die vertrok, in september vorig jaar stapte de laatste op. Begin april maakte Corus bekend dat er toch weer een Nederlander in de top komt. Het gaat om R. Henstra. Hij wordt voor de hele groep verantwoordelijk voor de platte producten, zoals verpakkingsstaal, en buizen. Dat behelst ongeveer eenderde van de totale omzet.

Meer over