Corus in oorlog met Russische belegger

'Een agressieve en onnodige aanval.' Zo omschrijft Fahir Moshiri de negatieve reactie van de Corus-top op het voorstel van de Russische grootaandeelhouder Alisher Oesmanov om de Nederlander Aad van der Velden tot nieuwe commissaris voor te dragen....

Van onze correspondent

Moshiri, de vertegenwoordiger van Oesmanov, zegt te hopen dat voldoende andere aandeelhouders komende donderdag de nominatie wel zullen steunen.

Moshiri laat er geen misverstand over bestaan dat het oorlog is tussen Corus en Oesmanov. 'Corus heeft zijn eigen oorlogskabinet gevormd. Zo mag je een persconferentie vanaf een advocatenkantoor wel karakteriseren. Wat het bedrijf doet, is advocaten en zakenbanken rijk maken, terwijl ze staal zouden moeten produceren.'

De woede-aanval van Moshiri komt nadat het bestuur van Corus vrijdagochtend bekendmaakte zich tegen de benoeming van de in 2000 bij Corus opgestapte Van der Velden te keren. 'Wij geloven dat bestuursleden in het belang van alle aandeelhouders moeten werken en niet in het belang van een individu', stelde voorzitter Jim Leng tijdens een telefonische persconferentie.

Hij wees erop dat Oesmanov zelf een belangrijke staalproducent is en daardoor een concurrent. 'Dit voorstel is een onwelkome afleiding voor het management', aldus Leng.

Oesmanov houdt via Gallagher Holding 13,4 procent van de aandelen Corus. Hij zegt met alle 'strategische en tactische middelen' te willen vechten voor zijn plannen met het bedrijf. Corus is alleen bereid met Gallagher te praten over vormen van commerciële samenwerking. 'We hebben een monster van tweehonderd kilo ijzererts van hem ontvangen', stelde Philippe Varin die de dagelijkse leiding heeft bij het staalconcern.

Corus is er zeker van aanstaande donderdag het gevecht met Oesmanov te winnen. Analisten niet. 'Ik zou mij niet verbazen als het hem lukt zijn zin door te drijven. Beleggers verwelkomen een commissaris met verstand van zaken', zei Justin Urquahart-Stewart van Seven Investment.

Meer over