Nieuws

Corporatiewoning kopen? Zo'n buitenkans overkomt starter nog maar zelden

Starters op de koopwoningmarkt kunnen steeds minder goed terecht bij corporaties voor de aankoop van een lager geprijsde woning. In 2015 werden 13 duizend sociale huurwoningen verkocht aan een koper die voor het eerst een eigen huis kon aanschaffen. Vorig jaar ging het om nog maar om 4.150 woningen.

Een actiegroep bezet een huurwoning aan de Borgerstraat in Amsterdam, die in de verkoop staat. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Een actiegroep bezet een huurwoning aan de Borgerstraat in Amsterdam, die in de verkoop staat.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster. De daling laat zich in de eerste plaats verklaren door een afname van het totale aantal verkopen door corporaties. Tegelijkertijd nam het aandeel van starters in alle transacties af. Van 2009 tot 2015 ging 55 procent van de woningen die werden afgestoten door corporaties naar mensen die voor het eerst een huis kochten. Dat percentage is gedaald naar ongeveer 40 procent in de afgelopen twee jaar.

Daarmee lijkt de verkoop door corporaties als bron van lager geprijsde woningen op te drogen. Was eerder 30 tot 40 procent van de woningen die werd gekocht door een starter of startend stel een voormalige sociale huurwoning, nu is dat zo’n 10 procent.

Duurzaamheid

De woningen die starters wel weten binnen te slepen scoren slecht op duurzaamheid, stelt het Kadaster vast. Als starters een woning kochten van corporaties dan had deze meestal een woning met een energielabel C of lager. Daarmee doen de woningstichtingen het overigens beter dan andere verkopers. Kocht een starter van een particulier of belegger, dan was de energiescore vaak nog slechter, met een energielabel van doorgaans D of E.

Uit eerder onderzoek van het Kadaster bleek al dat veel jongeren woningen kochten in de laagste energieklassen. De dienst merkt daarbij op dat juist koopstarters het minste geld kunnen besteden aan verduurzaming van hun huis. Investeerders kopen vaker de hoger gelabelde woningen (A of B) van woningcorporaties.

Van 2009 tot en met 2020 verkochten corporaties ruim 236 duizend woningen aan particulieren, investeerders en andere woningstichtingen. Met 12 procent van het totaal zorgden ze daarmee voor een belangrijk deel van de alle woningverkopen in Nederland. Sinds 2015 neemt het aantal verkopen af. In 2019 waren dat er 11 duizend. In 2020 schoot de verkoop door corporaties weer omhoog naar 18 duizend woningen, mede door de overname van zo’n 5.600 woningen van Vestia door andere corporaties. Ook in 2012 werd een grote hoeveelheid woningen van deze noodlijdende corporatie van de hand gedaan. De opbrengsten moesten iets goedmaken van het derivatenschandaal, dat Vestia enkele miljarden euro’s schade opleverde.

Corporaties verkopen sociale huurwoningen onder meer voor het financieren van nieuwbouw en de verduurzaming van hun woningen. Er werden de laatste tien jaar meer corporatiewoningen verkocht of gesloopt dan er bijgebouwd werden. De woningstichtingen roepen bij voortduring om opheffing van de zogenoemde verhuurdersheffing, een belasting die volgens belangenvereniging Aedes sinds de introductie in 2013 de corporaties al 10,7 miljard euro heeft gekost.

Meer over