Nieuws in een oogopslagcoronavirus

Coronacrisis veroorzaakt ongekend omzetverlies voor de zakelijke dienstverlening

Nooit eerder heeft de zakelijke dienstverlening in Nederland zoveel omzetverlies geleden als in het tweede kwartaal van 2020. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de nieuwe kwartaalcijfers. Het nieuws in drie grafieken.

Thomas van der Kolk
De Vakantiebeurs in Utrecht in andere tijden. De reisbranche is de zwaarst getroffen branche.  Beeld ANP
De Vakantiebeurs in Utrecht in andere tijden. De reisbranche is de zwaarst getroffen branche.Beeld ANP

Het verlies in de zakelijke dienstverlening bedraagt ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar maar liefst 18,5 procent.

Met name de reclame- en reisbranche worden hard geraakt door de coronacrisis. Verder valt de branche van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling op. Die wordt bij een dergelijke crisis doorgaans als eerste geraakt.

Ondanks de forse omzetkrimp zijn ondernemers in het derde kwartaal een stuk minder pessimistisch dan in het tweede kwartaal. Het ondernemersvertrouwen steeg met 15 procent: de grootste toename ooit gemeten, aldus het CBS.

Lees ook

De coronacrisis hakt erin op de arbeidsmarkt. In het tweede kwartaal van 2020 waren er 322 duizend banen minder dan een kwartaal eerder.

De coronacrisis zorgt voor het ene na het andere trieste record voor de Nederlandse economie, zo bleek al aan het eind van het vorige kwartaal.

Meer over