NieuwsKwartaalcijfers

Coronacrisis geeft Nederlandse chipmachinebouwer ASML wind in de zeilen

Terwijl overal ter wereld bedrijven wankelen als gevolg van de coronapandemie, weten andere juist te profiteren. Zo meldde chipmachinebouwer ASML woensdag over het tweede kwartaal een nettowinst van 751 miljoen euro.

Een CO2-laser van ASML. Het bedrijf verdient goed aan zijn gespecialiseerde machines om chips mee te maken. Beeld REUTERS
Een CO2-laser van ASML. Het bedrijf verdient goed aan zijn gespecialiseerde machines om chips mee te maken.Beeld REUTERS

Dat is veel meer dan de 476 miljoen euro die over de eerste drie maanden van 2019 werden bijgeboekt. Inmiddels het de concernleiding ook zekerder over de rest van het jaar. Bij de publicatie van de vorige kwartaalcijfers waren daarover nog twijfels.

Belangrijke reden voor het optimisme: sinds de pandemie wordt meer thuisgewerkt, waardoor hogere eisen worden gesteld aan netwerkverbindingen en aan datacentra waar gegevens worden opgeslagen. De vraag naar geheugenchips die met de machines van ASML worden gemaakt blijft hierdoor stijgen. Lagere uitgaven door consumenten aan elektronica, worden zo ruimschoots gecompenseerd, aldus het concern.

Hardlopers zijn de machines die werken met extreem ultraviolet licht, kortweg EUV. Dankzij de korte golflengte van dit licht (13,5 nanometer) kunnen chips met veel kleinere transistors worden gemaakt, van enkele tientallen atomen groot. ASML is de enige fabrikant die dit procedé beheerst.

Vragen wat het wil

Feitelijk kan ASML hierdoor zo ongeveer vragen wat het wil voor zijn machines; een verklaring voor de geweldige brutomarge van bijna 50 procent die ASML in het tweede kwartaal realiseerde. Omdat ook het onderhoud aan de machines zeer gespecialiseerd is, verdient het hier eveneens goed aan.

Ook chipmachines voor vorige generaties computerchips zijn nog altijd in trek. ASML boekte hierdoor ook op oudere typen machines meer winst.

Ondanks de goede vooruitzichten voor het komende jaar is het orderboek wel leger geraakt. Er staat nu nog voor ruim 1 miljard euro aan omzet in de bestelboeken, eerder dit jaar was dat nog een bedrag van ruim 3 miljard. Dit betekent dat chipfabrikanten investeringen in kostbare apparatuur vanwege de onzekere toekomst mogelijk uitstellen.

Meer lezen over de technologie van ASML

Waarom is EUV zo revolutionair? Zo werkt die ‘toverlantaarn’ van ASML

Meer over