Nieuwsolieprijzen

Corona bezorgt Shell recordverlies: 18 miljard dollar

Niet eerder leed olieconcern Shell zo’n groot verlies in één kwartaal: 18,1 miljard dollar. Het verlies wordt veroorzaakt doordat het bedrijf op ongekende schaal zijn voorraden en bezittingen heeft moeten afwaarderen, met 28 miljard dollar.

Een opslagtank van de Shell-raffinaderij in Godorf, nabij Keulen.Beeld EPA

De klap voor Shell is het gevolg van de coronapandemie. Door de wereldwijde virusuitbraak vlogen er amper vliegtuigen, reden er minder auto’s en draaide de industrie in een lagere versnelling. Daarmee zakte de vraag naar olie en gas en stortte de olieprijs in. Die daalde van boven de 70 dollar tot enige tijd onder de 20 dollar per vat. De totale inkomsten van het bedrijf zakte dan ook in een niet eerder vertoond tempo tot 32,5 miljard dollar, waar dat een jaar eerder nog 90 miljard was.

Het concern schreef miljarden af op projecten in onder meer Australië, Noord-Amerika en Brazilië. Daarnaast kwam er een grote afschrijving vanwege de verwachting van Shell dat de olie- en gasprijzen op de middellange en langere termijn lager zullen uitvallen dan eerder geraamd. Het bedrijf benadrukte dat het gaat om eenmalige posten.

Het concern gaf tevens aan dat er nog grote onzekerheid is over de economische omstandigheden in de wereld vanwege de coronacrisis, met een verwachte negatieve impact op de vraag naar olie en gas. De coronacrisis noopte Shell eerder dit jaar al tot zijn eerste verlaging van het dividend sinds de Tweede Wereldoorlog. In het tweede kwartaal keerde Shell in totaal 1,2 miljard dollar aan dividend uit.

De rampcijfers kwamen niet onverwacht, waardoor de beurskoers nauwelijks veranderde.

Gasoorlog tussen Europa en de VS lijkt bijna onafwendbaar
Een gasoorlog tussen Europa en de Verenigde Staten komt dichterbij. De Amerikaanse regering dreigt met sancties voor de bouw van twee gasleidingen die belangrijk zijn voor Europa. ‘Stap eruit nu het nog kan, of accepteer de gevolgen’, waarschuwt Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Shell overweegt ‘optie’ om hoofdkantoor uit Nederland te verhuizen
Het hoogopgelopen debat over de dividendbelasting kan nog een venijnig staartje krijgen. Nadat de Brits-Nederlandse multinational Unilever vorige maand bekendmaakte naar Londen te vertrekken, overweegt nu ook Shell het hoofdkantoor uit Nederland te verhuizen.

Is economische duurzaamheid nu prioriteit Shell?
Bij Shell is er maar een duurzaamheid die telt: de economische duurzaamheid, stelt Peter de Waard. ‘Daarbij is het beter toeven in de Angelsaksische leunstoel dan op de Rijnlandse evenwichtsbalk.’

Meer over