Contactloos betalen is doorslaand succes, maar niet bij zakkenroller

Nederlanders betalen steeds vaker contactloos: door hun mobiele telefoon of betaalpas tegen de betaalautomaat te houden. In september is de mijlpaal van 500 miljoen contactloze betalingen bereikt. Dit jaar stegen de contactloze transacties met gemiddeld 10 procent per maand.

Pim Pauwels
null Beeld anp
Beeld anp

Dat blijkt uit metingen van de Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank (DNB). September was de populairste maand ooit voor contactloze betalers: 65 miljoen keer is betaald zonder de pinpas in een automaat te stoppen. Dat is ruim eenvijfde van alle pintransacties.

Met 45 procent van alle contactloze transacties zijn de supermarkten koploper. Dat komt doordat die automaten het snelst hebben aangepast aan de nieuwe manier van betalen en doordat er in winkels het vaakst wordt gepind. Ook in de catering, bijvoorbeeld bij snoepautomaten, en de horeca wordt veel pinloos afgerekend: 34 procent van alle contactloze betalingen.

Bij bedragen boven de 25 euro kan ook contactloos worden betaald, maar dan moet wel de pincode worden ingetoetst. Volgens de Betaalvereniging gebeurt ook dit steeds vaker: in 2015 was van alle contactloze betalingen 5 procent boven de 25 euro, in de eerste helft van dit jaar was dat 8 procent.

Betaalvereniging Nederland is blij met meer contactloze transacties. 'Daarmee hou je de pinpas altijd in de hand. De pas verliezen of vergeten komt dus minder vaak voor, net als zakkenrollen', zegt de woordvoerder. Volgens hem kijkt een zakkenroller eerst over de schouder mee, rolt daarna de pinpas en maakt er dan misbruik van. 'Dat kan nu niet meer, want je hoeft geen pincode meer in te toetsen.' Een code afkijken en dan grote bedragen pinnen wordt dus moeilijker.

Meer over