Consumentenbond zet ONVZ voor het blok

ONVZ, de verzekeraar die zoveel luxe-vergoedingen in zijn zorgverzekering stopte, moet vóór maandagmiddag afzien van een wijziging van de polisvoorwaarden....

Theo Stielstra

Mocht de luxe-verzekeraar echter volharden in de actie flink te snoeien in de royale vergoedingen van de aanvullende zorgverzekering, dan stapt de Consumentenbond volgende week naar de kortgedingrechter.

Eind maart maakte ONVZ bekend dat het aantal aanvragen voor vergoedingen voor fysiotherapie, brillen, alternatieve genezers en psychologische hulp de spuigaten uitliep. Het bedrijf dat zich presenteert als ‘kwalitatieve zorgverzekeraar met hart voor mensen’, heeft de ruime vergoedingsregeling inmiddels aanzienlijk beperkt. Als gevolg daarvan zijn naar schatting enkele honderden van de ongeveer 4.500 verzekerden opgestapt. Klanten van de verzekeraar hebben tot 1 mei de tijd hun huidige polis op te zeggen.

Verzekerden die zich – aldus de verzekeraar – drie keer week per taxi dwars door het land laten vervoeren naar hun therapeut, of klanten die in een jaar tijd zeventien brillen declareerden, zijn de dupe van de gewijzigde polis.

De Consumentenbond is laaiend over de eenzijdige wijziging van de voorwaarden en boos dat een groep medisch specialisten die bij ONVZ zijn verzekerd, wél hun luxe-polis mogen houden.

Bij de bond kwamen in tien dagen tijd zeshonderd klachten van gedupeerde verzekerden binnen. Volgens de consumentenorganisatie is de handelwijze van de verzekeraar ‘misleidend en onrechtmatig’. Woordvoerder Marcel van Beusekom: ‘Het is voor ons een principezaak, we maken ons zorgen over een eventuele precedentwerking.’

ONVZ zegt het onbegrijpelijk te vinden dat de Consumentenbond zich opstelt als spreekbuis van een groep verzekerden die ‘excessief declareren’. De meeste klanten worden niet getroffen door de maatregel, aldus de verzekeraar. De nieuwe polisvoorwaarden zijn nodig om te voorkomen dat alle verzekerden volgend jaar moeten opdraaien voor het gedrag van een kleine groep.

De twee partijen lijken elkaar zeer binnenkort voor de rechter te zullen treffen.

Meer over