'Consumenten kopen steeds vaker huis voordat oude woning is verkocht'

Huiseigenaren kopen steeds vaker een nieuwe woning voordat zij hun huidige woning verkocht hebben. Vooral in steden met een schaars woningaanbod, zoals Amsterdam en Utrecht, zijn verkopers optimistisch over de woningmarkt. Dit meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag op basis van een eigen peiling onder consumenten.

Redactie
Huiseigenaren kopen steeds vaker een nieuwe woning voordat zij hun huidige woning hebben verkocht. Beeld anp
Huiseigenaren kopen steeds vaker een nieuwe woning voordat zij hun huidige woning hebben verkocht.Beeld anp

De Eigen Huis Marktindicator geeft aan dat het consumentenvertrouwen in de woningmarkt sterk is gestegen. Vorige maand stond deze op 120 punten, in juli 2015 was dat nog 103. Vooral de lage rente draagt bij aan de stijging.

Ook de toegenomen verkoopbaarheid van de eigen woning speelt een rol bij het optimisme onder huiseigenaren, meldt de vereniging. Aan de andere kant zien steeds meer consumenten dat het aanbod aan geschikte koopwoningen schaars begint te worden.

Risico

Volgens VEH willen kopers in de meest gewilde gebieden het risico uitsluiten ze niet op tijd een geschikt huis kunnen vinden, waardoor ze tijdelijk moeten huren. Tijdens de crisis, toen veel Nederlanders met twee huizen in grote financiële problemen kwamen, waren huiseigenaren vooral bang voor dubbele lasten.

VEH waarschuwt doorstromers voor overhaaste aankopen. 'Als het huis minder oplevert dan verwacht, liggen problemen op de loer', zegt woningmarktdeskundige Maarten Eeke van der Veen. 'Banken verstrekken tegenwoordig aanzienlijk minder overbruggingsleningen. Verdiep je daarom in de risico's, zodat je weet waar je aan begint.'

In het tweede kwartaal van 2016 zijn in Nederland 15 procent meer huizen verkocht dan een jaar geleden. Daarmee werd het record uit 2006 verbroken. Ook zijn de huizenprijzen weer flink gestegen. De aantrekkende woningmarkt heeft ervoor gezorgd dat de Nederlandse economie in hetzelfde kwartaal met 0,6 procent is gegroeid ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar.

Lees ook:

Huizenkoorts stijgt, terwijl de crisis aanhoudt. (+)

Huizenkopers hebben steeds vaker moeite met het tijdig rondkrijgen van de hypotheek. (+)

Meer over