Congresdelegatie VS op verkenning in Irak

De miserabele omstandigheden waaronder kinderen in Irak moeten leven, met alle risico's voor hun gezondheid van dien, zijn onaanvaardbaar. Dat zei Phyllis Bennis, een medewerkster van het Amerikaanse Congres, donderdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad....

De congresmedewerkers willen zich op de hoogte stellen van de gevolgen van de economische sancties die de Veiligheidsraad Irak heeft opgelegd na zijn invasie in Koeweit van 1990. Donderdag bezocht de Amerikaanse delegatie een kraamkliniek en enkele voedselopslagplaatsen in Basra, de grootste stad in het zuiden. 'Het is een schande dat kinderen door rioolwater moeten waden als ze het huis uit willen', zei Bennis.

Het bezoek van de congresdelegatie is in strijd met een advies van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het State Department acht de toestand in het gebied dat nog geheel en al onder controle van Bagdad staat niet veilig.

In Noord- en Zuid-Irak mag de Iraakse luchtmacht niet komen. Daar patrouilleren de Amerikaanse en de Britse luchtmacht, om bescherming te bieden aan de Koerdische minderheid in het noorden en de shi'itische minderheid in het zuiden van Irak. Vrijwel dagelijks voeren zij daar luchtaanvallen uit. Gisteren werd in het noorden een Iraakse radarinstallatie gebombardeerd. Dat heeft het Amerikaanse commando in Europa bekendgemaakt.

Meer over