Compensatie voor creditcardhouders ABN Amro die jaren teveel konden uitgeven

ABN Amro trekt 47 miljoen euro uit om gedupeerde klanten van creditcarddochter International Card Services (ICS) te compenseren. Het betreft zo'n 30.000 mensen die jarenlang meer konden lenen dan goed voor hen was.

Koen Haegens
CEO Gerrit Zalm en zijn opvolger CFO Kees van Dijkhuizen tijdens de persconferentie over de derde kwartaalcijfers 2016 van ABN AMRO. Beeld anp
CEO Gerrit Zalm en zijn opvolger CFO Kees van Dijkhuizen tijdens de persconferentie over de derde kwartaalcijfers 2016 van ABN AMRO.Beeld anp

'Deze mensen hebben teveel krediet gekregen', stelde de nieuwe ceo van ABN Amro, Kees van Dijkhuizen, woensdagochtend bij de presentatie van de jaarcijfers in Amsterdam. 'Wij gaan de rente vergoeden die zij hierover de afgelopen vijf jaar betaald hebben.' Van Dijkhuizen sloot niet uit dat de bank, bovenop de kosten voor de schadevergoeding, alsnog een boete krijgt.

Een deel van de ICS-klanten mocht jarenlang 15 procent méér lenen dan de wettelijke normen voorschrijven. 'Als iemand in het buitenland zat, en bijvoorbeeld plotseling een auto moest huren, kreeg die persoon soms ten onrechte meer krediet', zei een woordvoerder van het bedrijf hier eerder over. Die praktijken leverden ICS extra inkomsten op - de rente op het krediet bedraagt 14 procent. ABN Amro meldde de overtreding van de wettelijke normen vorig jaar zelf bij toezichthouder AFM.

Ruim 2 miljard euro winst

Voor de afwikkeling van een ander schandaal, de verkoop van omstreden derivaten aan het MKB, moest ABN Amro afgelopen jaar 271 miljoen euro uittrekken. Afgezien daarvan boekte het concern ruim 2 miljard euro winst in 2016. Dat is een stijging met 8 procent.

ABN Amro, dat nog altijd grotendeels in handen is van de Nederlandse staat, hoeft dankzij de aantrekkende economie veel minder geld opzij te zetten voor slechte leningen. De bank zag haar hypotheekportefeuille groeien, net als de kredietverlening aan het MKB en over de grens.

Het winstcijfer is inclusief reorganisatiekosten. Daarbij verdwijnen de komende jaren duizenden banen. 'Tussen 2010 en 2020 zal naar verwachting ons personeelsbestand krimpen met een kwart', zei ceo Van Dijkhuizen hierover. Over drie jaar moet de bank nog 23.000 werknemers tellen. Vorige week maakte de opvolger van Gerrit Zalm bekend ook fors te snijden in het management. Zo wordt de Raad van Bestuur ingekrompen van zes naar drie leden.

Kees van Dijkhuizen Beeld ANP
Kees van DijkhuizenBeeld ANP
Meer over