'Commerciële banken geven Seoel 20 miljard aan nieuwe leningen'

Commerciële banken van de Verenigde Staten, Japan en Europa overwegen Zuid-Korea 10 miljard dollar (20 miljard gulden) aan nieuwe leningen te verstrekken....

Reuters, AFP, KRF

NEW YORK

Volgens de zakenkrant is dat de uitkomst van verschillende bijeenkomsten op hoog niveau in de belangrijkste internationale financiële hoofdsteden maandag. Later die dag was het idee onderwerp van gesprek in New York tijdens een vergadering van de voornaamste schuldeisende banken.

Daarbij is ook besloten om kortetermijnschulden die Zuid-Korea binnen een jaar moet terugbetalen, opnieuw af te sluiten, maar met een latere vervaldatum. Welke kredieten hiervoor in aanmerking komen, verschilt per geval. Het uitstel dat de internationale banken hierbij willen verlenen, bedraagt maximaal anderhalf jaar, aldus The Wall Street Journal.

De maatregel die de commerciële banken overwegen, volgt op de druk die financiële autoriteiten op de particuliere sector hebben uitgeoefend om Zuid-Korea van geld te blijven voorzien. Niet alleen door reeds uitstaande leningen opnieuw aan te gaan, maar ook door vers kapitaal te verstrekken, schrijft de krant. Dat moet het vertrouwen van de financiële markten in het Oost-Aziatische land herstellen, wat de nood van Zuid-Korea zal verminderen. De Amerikaanse minister van Financiën, Robert Rubin, zou zich persoonlijk hebben ingezet.

De toezegging voor een bijdrage aan Zuid-Korea komt ook van Nederlandse banken. ABN Amro en ING, die van de Nederlandse banken de grootste bedragen hebben uitstaan in het Oost-Aziatische land, zijn bereid de leningen die eind dit jaar aflopen, niet onmiddellijk op te eisen.

Voorwaarde is dat dezelfde belofte komt van commerciële banken van twaalf andere vooraanstaande industrielanden, zo liet ING weten. Het verstrekken van nieuwe leningen is volgens ING niet aan de orde.

Volgens cijfers van uit het jongste kwartaalrapport van De Nederlandsche Bank bedroegen de vorderingen eind september dit jaar 2,395 miljard gulden tegen 1,683 miljard gulden eind juni.

Zonder een gezamenlijke hulpactie van de banken zou de omvangrijke reddingsoperatie van 57 miljard dollar (114 miljard gulden) van het Internationaal Monetair Fonds bijna zeker mislukken, zo zou Rubin de Amerikaanse topbankiers hebben voorgehouden.

Rubin heeft de afgelopen dagen met de hoogste directeuren van verschillende grote Amerikaanse bankinstellingen telefoongesprekken gevoerd om tot een gecoördineerde actie van de belangrijkste particuliere kredietverstrekkers te komen, aldus The Wall Street Journal.

Meer over