CMG profiteert van omzetgroei telecom-poot

De Brits-Nederlandse automatiseerder CMG heeft zijn omzetgenerator weer aan de praat gekregen. De afdeling telecomproducten (WDS), die in de eerste helft van 2001 nog ruim 35 miljoen euro verlies maakte, boekte afgelopen halfjaar een omzetgroei van 41 procent en 'een winstje'....

Van onze verslaggever

Mede door de groei bij de telecomtak bleef de omzetdaling van het concern beperkt tot 3 procent. Op 713 miljoen euro omzet maakte CMG 3,9 miljoen euro winst, zo maakte CMG-topman Cor Stutterheim donderdag bekend.

Het herstel in de telecombranche is opmerkelijk. WDS levert de systemen waarmee telecombedrijven hun sms-diensten leveren. De afdeling viel in 2000 met zijn neus in de boter. Door de stormachtige groei van het zenden van tekstberichten via de mobiele telefoon, waren de sms-systemen niet aan te slepen. WDS groeide in één jaar met 130 procent en boekte winstmarges van rond de 30 procent.

Het gejuich verstomde toen de telecombedrijven vorig jaar massaal hun investeringen staakten. De sector had zich te diep in de schulden gestoken. De afdeling telecomproducten kromp nog sneller dan ze was gegroeid, met miljoenenverliezen tot gevolg.

De 131 miljoen euro omzet die WDS nu presenteert, is hoger dan analisten hadden verwacht, al plaatsen zij daarbij wel de relativering dat de 41 procent groei moet worden afgezet tegen de slechte resultaten van vorig jaar.

Maar de telecomtak zal de stijgende lijn voortzetten, beloofde topman Stutterheim. CMG zal dit halfjaar voor nog eens minimaal 143 miljoen euro aan telecombenodigdheden verkopen, een stijging van weer ruim 10 procent.

Een belangrijk deel van de extra handel dankt WDS aan de begin dit jaar binnengehaalde order van Hutchison. Het Chinese conglomeraat wil de komende vijf jaar samen met CMG mms-diensten en draadloos internet gaan uitrollen. De totale omvang van dit contract bedraagt 325 miljoen euro.

Ook de start van i-mode legt de divisie geen windeieren. De Japanse versie van mobiel internet, die KPN dit jaar in Europa op de markt bracht, draait in Duitsland, België en Nederland op door CMG geleverde apparatuur.

Verder zegt CMG dit jaar nog minstens één grote klant te zullen strikken voor mms-apparatuur. Via mms kunnen mobiele bellers tekstberichten versturen met plaatjes of zelfs videobeelden. Het bedrijf is ook in gesprek met bedrijven die elders in Europa met i-mode aan de slag willen.

In de ICT-dienstverlening, nog altijd goed voor ruim 80 procent van CMG's omzet, was het bedrijf minder succesvol. De omzet daalde met 5,6 procent. Door gebrek aan vraag moesten de tarieven van de ICT-consultants in de Benelux met 5 procent worden teruggeschroefd en steeg het aantal 'bankzitters', personeel voor wie geen werk is, met 6 procent.

Vooral banken en telecombedrijven doen het momenteel rustig aan met hun ICT-uitgaven. Maar in de overheidssector kreeg CMG 8 procent meer werk. Stutterheim maakt zich dan ook geen zorgen over de aangekondigde bezuinigingen van het kabinet. 'Deze overheid wil de kosten naar beneden brengen, en dan heeft zij geen keus. Ze moet in ICT investeren.'

Ondanks de honderden bankzitters denkt Stutterheim niet aan nog meer collectieve ontslagen: 'De honderdtwintig ontslagen in Noord-Holland vormen al een vlekje op ons blazoen.' De huidige dertienduizend CMG'ers wil hij graag behouden. 'Want als het vet eraf is, zie je alleen nog vlees. En daar wil je niet in snijden.'

Meer over