Claims Parmalat miljarden hoger

Parmalat eist 7,1 miljard euro van Credit Suisse First Boston, omdat de Amerikaanse bank zou hebben meegewerkt aan de boekhoudfraude waaraan het Italiaanse zuivelconcern in 2003 ten onder ging....

Van onze correspondent Michaël Zeeman

De buitengewoon commissaris van Parmalat, Enrico Bondi, heeft dinsdag een lijst overgelegd van eisen tot schadevergoeding, alsmede een lijst van verzoeken tot ontheffing van schulden ten bedrage van 7,5 miljard. Bondi deed dat op verzoek van de Italiaanse beursautoriteit Consob, met het oog op de ophanden zijnde introductie op de Italiaanse aandelenbeurs van aandelen in het ‘nieuwe’ Parmalat. Bondi is aangesteld om de financiële janboel bij Parmalat op te ruimen en te trachten het bedrijf te behouden.

De bedragen zijn samengesteld uit vorderingen die op diverse werkmaatschappijen van Parmalat betrekking hebben, veelal maatschappijen die werden opgericht om de ontoereikende financiering van Parmalat aan het zicht te onttrekken. Bondi zou vooral geld willen verhalen op banken die Parmalat ondeugdelijke financieringen aansmeerden of verzuimden onderzoek te doen alvorens financieringen te verstrekken. Zo zou hij van banken behorende tot de Gruppo Intesa een miljard euro willen vorderen. Ook de Amerikaanse bank Morgan Stanley zou grote vorderingen tegemoet kunnen zien. Bank of America en Citibank werden eerder met een claim van ongeveer tien miljard euro bedacht.

Bondi trekt de rechtmatigheid van financiële overeenkomsten tussen Parmalat en enkele andere bedrijven in twijfel. Zo betwist hij een overeenkomst tussen Parmalat en het verpakkingsbedrijf TetraPak, leverancier van melkpakken, uit het voorjaar van 2003. Een van de strategieën van Parmalat was om niet alleen in zuivelproducten en voedingsmiddelen te handelen, maar ook in financieringen.

Het proces tegen Parmalat is vorige week woensdag begonnen in Milaan. Omdat het zo’n ingewikkelde kwestie is, is de eerstvolgende formele zitting vastgesteld op 2 december aanstaande. Tussentijds worden enkele van de voornaamste betrokkenen gehoord.

Meer over