Claim van miljoenen tegen dochter ABN

LaSalle Bank, een dochter van ABN Amro in de Verenigde Staten, wordt ervan beschuldigd in de jaren negentig ten onrechte kapitaal van klanten te hebben gebruikt om de eigen beleggingsfondsen te spekken....

ABN Amro wil geen commentaar geven op zaken die individuele klanten betreffen.

De klacht heeft volgens Richard Greenfield, de advocaat van de klagers, betrekking op kapitaal dat in de vorm van trusts in beheer van LaSalle Bank was gegeven. Een trust is een rechtsvorm waarin vermogen onder bepaalde beheersvoorwaarden wordt toevertrouwd aan derden, in dit geval de bank.

In 1993 zette LaSalle beleggingsfondsen op (de ‘Rembrandt Funds’) en werden de trust-eigenaren benaderd met het verzoek het trustkapitaal naar die beleggingsfondsen te verplaatsen. ‘Maar de klanten konden niet goed beoordelen waar ze voor kozen’, zegt Greenfield, ‘de informatie was onvolledig.’ De keuze pakte in elk geval uiterst ongelukkig uit: de beleggingsfondsen berekenden hoge provisies en presteerden jarenlang slecht. Enkele werden in 2002 opgedoekt met tientallen procenten verlies.

Greenfield heeft één geval van een klant van LaSalle als voorbeeld aan de Newyorkse rechtbank voorgelegd. Als de rechter de eis toewijst en het geval als representatief bestempelt, zal LaSalle met enkele tientallen miljoenen dollars over de brug moeten komen om de gedupeerden – naar schatting duizend – schadeloos te stellen. In april 2005 kocht Bank One een soortgelijke claim af met een miljoenenschikking.

Trustbeheerders moeten handelen in het belang van de klant, aldus Greenfield. Hij zegt aan de hand van getuigenverklaringen te kunnen aantonen dat LaSalle handelde in zijn eigen belang. ‘De bank wilde dolgraag een groep beleggingsfondsen optuigen en had daarvoor startkapitaal nodig.’ Verwacht wordt dat de rechter over een paar maanden uitspraak doet.

Meer over