'Circl' - het nieuwe ABN Amro gebouw in Amsterdam zuid vol kunst en gerecycled materiaal

ABN Amro is echt geen gesloten bolwerk meer, zie het nieuwe, duurzame gebouw Circl. Er is topkunst te zien, er kan vergaderd worden en het is ook nog eens milieuvriendelijk gebouwd.

null Beeld Marcel Wogram
Beeld Marcel Wogram

Mannen in pak zitten achter glas te vergaderen terwijl joelende kinderen in de open ruimte daarvoor worden geïnstrueerd niet aan Grosser Geist Nr. 15 en Grosser Geist Nr. 17 te komen, twee meer dan manshoge beelden van kunstenaar Thomas Schütte.

Welkom in Circl, waar dit soort taferelen zich vaker zullen voordoen. Dit 'circulaire paviljoen', verrezen op de Zuidas in Amsterdam, is een multifunctionele ruimte van ABN Amro die vrij toegankelijk is.

De bank liet het gebouw, een ontwerp van architect Pi de Bruijn (bekend van zijn moderne toevoegingen aan het Tweede Kamergebouw) neerzetten tussen de ingang van haar hoofdkantoor en het plein voor station Amsterdam Zuid. Het biedt vergaderzalen voor personeel en klanten, een grote ruimte waarin maatschappelijke lezingen en buurtbijeenkomsten worden gehouden, een restaurant, een 'rooftopbar' en een daktuin. En er is ook topkunst te zien.

Het lijkt of ABN Amro met een ferme zwaai afscheid heeft willen nemen van het tijdperk waarin banken werd verweten in zichzelf gekeerd te zijn. Het nogal hermetisch ogende hoofdkantoor van ABN AMRO, achttien jaar oud, heeft een hippe dependance gekregen.

Het paviljoen zou oorspronkelijk in hetzelfde natuursteen als het hoofdkantoor worden opgetrokken. Een paar jaar geleden ging dat ontwerp de prullenbak in. Het gebouw moest nog veel duurzamer worden, conform de laatste trend: het circulair bouwen. Dus niet alleen energieneutraal, maar ook geconstrueerd uit (veelal gerecycled) materiaal dat demontabel is en dus kan worden hergebruikt.

'De gevel van deze vergaderruimte komt uit een pand in Eindhoven', zegt Circl-directeur Merijn van den Bergh. Hij wijst op de rij houten balken boven zijn hoofd: die zijn 1,5 centimeter dikker dan de standaardmaat. Als dit paviljoen ooit wordt afgebroken, kan er een laag af worden gehaald en zijn ze weer als nieuw.

Het is een showcase voor de klanten van de bank, stelt hij. 'We hebben als ABN Amro 180 miljard euro in vastgoed zitten.' Tijdens de tweeënhalf jaar durende bouw - tezelfdertijd werd door de gemeente onder het plein een fietsenstalling aangelegd - zijn volgens hem tal van creatieve oplossingen ontdekt. 'Dit was echt wel uit de comfortzone.'

Met het paviljoen heeft de Zuidas definitief het imago van een culturele woestijn van zich afgeschud. Stichting Art Zuid had de kantorenwijk al enkele jaren geleden opgenomen in de jaarlijkse beeldenroute. Begin 2016 opende AkzoNobel in zijn nieuwe hoofdkantoor een gratis toegankelijke expositieruimte met werk uit de collectie hedendaagse kunst van het chemieconcern.

null Beeld
Beeld

Op een steenworp afstand is daar nu Circl bijgekomen, waar in en rond de vergaderruimten in het souterrain een kleine vijftig objecten uit de verzameling van ABN Amro permanent worden tentoongesteld: foto's van Ed van der Elsken en Marijke van Warmerdam, sculpturen van Ian Dawson en Carel Lanters, schilderijen van Roland Schimmel en Laura Owens, maar ook stijlmeubilair en safeloketten die dienst hebben gedaan in de bank.

Daarnaast is op de vide een bescheiden ruimte gecreëerd waarin om de twee maanden een nieuwe expositie wordt georganiseerd. Daar staan nu de op straat gevonden stoelen van kunstenaar Thomas Raat, die hij heeft getransformeerd tot meubilair dat er fonkelnieuw uitziet. 'We hebben met de vaste collectie beneden en deze tentoonstelling een andere blik willen werpen op het thema hergebruik', zegt Danila Cahen, curator van de kunstcollectie van ABN Amro.

null Beeld Marcel Wogram
Beeld Marcel Wogram

Aan het begin van de kredietcrisis in 2008 schrapte de bank het aankoopbudget voor kunst. Sinds 2015 - twee jaar nadat Cahen was aangesteld - is er weer 200.000 euro per jaar beschikbaar en wordt jaarlijks ook een kunstprijs uitgereikt. Vanaf het begin was Cahen betrokken bij de inrichting van het nieuwe paviljoen. 'De ambitie is om de collectie meer zichtbaar te maken en een podium te bieden voor kunstenaars op de Zuidas.'

Circulair

Het duurzaam gebouwde paviljoen Circl van ABN Amro is circulair gebouwd. Dat betekent dat het niet alleen energieneutraal is, maar ook is geconstrueerd uit veelal gerecycled materiaal dat demontabel is en kan worden hergebruikt.

Meer over