Chipsdivisie Philips op eigen benen

Philips zet zijn chipsdivisie apart om op den duur afscheid te kunnen nemen van dit conjunctuurgevoelige bedrijfsonderdeel. Beleggers reageerden enthousiast....

Veel analisten zien de stap van Philips als een voorbode van het naar de beurs brengen van de kwakkelende chipdivisie.

‘Het meest aannemelijke scenario is fusie met een chipbedrijf van vergelijkbare grootte, gevolgd door een beursgang’, zegt Peter Olofsen, analist bij Bank Theodoor Gilissen. ‘Philips kan dan een belang houden en dat langzaam afbouwen. Eerder gebeurde dat ook bij de lcd-schermen.’ De opbrengst kan Philips investeren in de andere divisies, die verlichting, medische apparatuur en consumentenelektronica maken.

Philips maakte donderdag voorbeurs bekend volgend jaar van de halfgeleidersdivisie een apart juridische onderdeel te maken. ‘Het belangrijkste is dat we het onderdeel sterker maken’, zei topman Gerard Kleisterlee tijdens een telefonische persconferentie. ‘In deze sector draait het om schaalgrootte.’ Bij versterking denkt Kleisterlee aan fusies of overnames. Die zijn makkelijker te realiseren als de divisie losser staat van Philips.

De divisie halfgeleiders (35 duizend werknemers en twintig fabrieken) is al jaren een zorgenkindje van Philips. De divisie, die onder meer chips levert voor mobiele telefoons, consumentenelektronica en digitale beeldschermen, is relatief klein en conjunctuurgevoelig. Op de wereldranglijst staat de divisie op de elfde plaats tussen concurrenten, die allemaal een marktaandeel hebben tussen de 2 en 3 procent. ‘De markt is gefragmenteerd en consolidatie ligt voor de hand’, zei Kleisterlee.

De bestuursvoorzitter van Philips liet vorige maand in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times doorschemeren dat hij de verkoop van de chipdivisie overweegt als dit bedrijfsonderdeel niet voldoet aan de rendementsdoelstellingen. In een neergaande markt moet de divisie een marge van ten minste 5 procent behalen. Als de markt aantrekt, moet de marge driemaal zo hoog zijn.

De werkwijze van Philips lijkt op die van andere bedrijven die hun chipdivisie verzelfstandigen. Zo bracht Siemens zijn chipmaker Infineon in 2000 naar de beurs. Het Duitse technologiebedrijf heeft nog steeds een belang van 18 procent in Infineon. Op zijn beurt liet dit bedrijf onlangs weten zijn geheugenchipdivisie te willen verzelfstandigen.

Volgens analist Olofsen zou de kern van Infineon die overblijft nadat de geheugenchips zijn afgestoten een geschikte fusiekandidaat zijn voor de chipdivisie van Philips. ‘Samen hebben die twee bedrijven een marktaandeel van meer dan 5 procent.’

Olofsen vindt de sterke koersstijging van Philips begrijpelijk. ‘Philips is een conglomeraat van bedrijven. Bij elkaar opgeteld zijn die onderdelen meer waard dan tot uiting komt in de beurskoers.’

Philips maakte gisteren ook bekend dat het de raad van bestuur volgend jaar uitbreidt met vijf divisiemanagers. De raad van bestuur onder voorzitterschap van Kleisterlee zal dan bestaan uit acht bestuurders. Kleisterlee zei dat hij in de toekomst de meeste groei verwacht op raakvlakken tussen de verschillende divisies. Dit proces wil hij stimuleren door de divisiedirecteuren op te nemen in de raad van bestuur.

Meer over