Chipknip en Chipper binnen een jaar op één automaat

De elektronische portemonnees Chipper en Chipknip worden binnen een jaar uitwisselbaar. De consument kan straks met zijn Chipper of Chipknip bij alle betaalautomaten terecht....

De Nederlandse banken hebben maandag een akkoord gesloten over de aanpassing van hun apparatuur. De oplaadsystemen daarentegen blijven gescheiden.

De Nederlandse banken introduceerden vier jaar geleden de Chipknip, terwijl de Postbank later de Chipper lanceerde. De twee betaalsystemen zijn tot dusver niet uitwisselbaar. Aanvankelijk zou de Postbank meedoen met de Chipknip, maar tot ieders verrassing ging ze haar eigen weg. Het eigenzinnige optreden van de Postbank veroorzaakte grote irritatie bij de andere banken, waarna zich een concurrentieslag ontspon.

Geen van beide elektronische portemonnees is een succes. Zowel consument als winkelier zijn huiverig voor twee aparte betaalkaarten met twee verschillende oplaad- en betaalgleuven. Het gebrekkige succes heeft de partijen tot elkaar gebracht. Volgens schattingen hebben de Chipper en de Chipknip investeringen van een half tot een miljard gulden gevergd.

De onderhandelingen tussen Postbank en de overige banken hebben de nodige tijd in beslag genomen. Beide partijen kondigden vorig jaar al aan 'binnen enkele maanden' tot een akkoord te komen. Dat werd uiteindelijk negen maanden.

Directeur H. Blocks van de NVB spreekt van een moeizaam proces. 'Als je van vrouw af bent, duurt het soms enkele jaren voordat je weer teruggaat', aldus Blocks.

De NVB kondigde maandag ook aan dat de banken een gezamenlijke publiciteitscampagne beginnen. Die moet er toe leiden dat winkeliers en consumenten alsnog het nut onderkennen van de beide betaalkaarten. Chipper en Chipknip kunnen de introductie van de euromunten en- biljetten in 2002 soepeler doen verlopen, zo menen de banken.

De NVB verzekert dat het akkoord voor het midden- en kleinbedrijf geen extra kosten met zich meebrengt. In KPN-telefooncellen kan al met beide kaarten betaald worden.

De banken verwachten dat op den duur circa 15 procent van het chartale betaalverkeer via de elektronische portemonnees zal verlopen. Op dit moment zijn circa 18 miljoen chipkaarten in omloop.

Meer over