Profiel

Chinezen van Vivat kiezen topman met Azië-ervaring

Verzekeraar Vivat, sinds vorig jaar in Chinese handen, heeft een nieuwe topman. Zijn eerste klus: zo'n duizend banen schrappen.

Peter de Waard
null Beeld
Beeld

Voordat zijn benoeming bekend was gemaakt, was hij al met zijn werk begonnen. De 55-jarige Ron van Oijen is geparachuteerd als de nieuwe bestuursvoorzitter en topman van Vivat, de voormalige Reaal Groep. Hij zal in de komende tijd als kille saneerder een op handen zijnde reorganisatie moeten doorvoeren.

Sinds vorig jaar is deze verzekeraar in handen gekomen van het Chinese financiële concern Anbang. Dat betaalde toen 1 euro voor het bedrijf dat met de redding van SNS Reaal in staatshanden was gekomen. De afspraak daarbij was dat de bestuursvoorzitter een Nederlander zou moeten blijven.

Twee maanden later werd bestuursvoorzitter Gerard van Olphen er door de Chinezen wegens een conflict uitgegooid, waarna de operationele topman Albert Bakker tijdelijk de leiding overnam. Bakker keert nu terug naar zijn voormalige functie. Onder Vivat vallen de bedrijven SRLEV, Proteq Levensverzekeringen en Reaal Schadeverzekeringen. Bekende merken zijn Zwitserleven, Reaal en fonds- en vermogensbeheerder Actiam.

Juiste persoon

Van Oijen kent de Aziaten. Zo was hij de laatste jaren bestuursvoorzitter van AIA Thailand, met vier miljoen klanten de grootste verzekeraar van dat land.

Voorzitter van de Raad van Commissarissen Jan Nooitgedagt zei blij te zijn met de benoeming van Van Oijen, die op de dag van de bekendmaking ook meteen achter zijn bureau bleek te zitten. 'Hij kent de verzekeringswereld en weet hoe hij relaties moet opbouwen met klanten, distributiepartners en betrokken partijen. Zijn internationale ervaring en staat van dienst in het herstructureren van bedrijven, maken hem tot de juiste persoon voor deze functie.'

Bij Vivat werken nu nog 3.200 mensen. Maar het bedrijf maakte in februari bekend 900 tot 1.200 banen te willen schrappen. Digitalisering van financiële diensten is de belangrijkste reden voor de reorganisatie. Omdat Nederlanders hun financiële producten graag op internet aanschaffen, raken bank- en verzekeringskantoren overbodig, net als een deel van de financieel adviseurs.

Regionale CEO

Van Oijen startte zijn carrière bij Aegon en ING in Nederland. Daarna breidde hij zijn kennis van de Europese verzekeringssector uit in Praag. Daar was Van Oijen gedurende vier jaar bestuursvoorzitter van ING Leven en de ING Bank in Tsjechië en Slowakije. Vervolgens werkte hij voor ING in Seoul en Hongkong. In Hongkong was Van Oijen als regionale CEO verantwoordelijk voor de grote vestigingen van ING Leven in India, Thailand en Zuid-Korea.

Anbang zou op dit moment azen op een overname van de grote hotelgroep Starwoord, waar ook Des Indes in Den Haag en het Sheraton op Schiphol onder vallen. Voor de keten zou Anbang 12 miljard euro willen neertellen.

Meer over