Chinese hulp voor Barclays

De Britse bank Barclays heeft zijn bod op ABN Amro met 3,5 miljard euro verhoogd tot 67,5 miljard euro....

Barclays maakte maandag het verhoogde bod bekend. Het is een reactie op het vijandige bod van 71,1 miljard euro dat een consortium van drie banken vorige week deed op de Nederlandse bank.

Barclays’ nieuwe bod bestaat voor 37 procent (24,9 miljard euro) uit contanten en voor 63 procent uit aandelen Barclays (2,13 aandeel per aandeel ABN Amro). De gisteren aangekondigde strategische samenwerking met de Chinese bank en de investeerders uit Singapore moet een mes zijn dat snijdt aan twee kanten. Niet alleen brengen de Aziaten de miljarden mee die nodig zijn voor het cashdeel van het bod, zij moeten de bank ook een ‘ongekend groeiperspectief’ geven, dat volgens Barclays de komende weken zijn effect zal hebben op de koers van de bank. De Britten rekenen erop dat de koers in september zo hoog is dat het consortiumbod minstens wordt geëvenaard. Eind september moeten de aandeelhouders van ABN Amro wellicht kiezen tussen twee biedingen.

Barclays kreeg gisteren al een beetje gelijk, toen de beurskoers van de Britse bank 21,5 pence (32 eurocent) opsprong, waarmee het bod ongeveer 1,3 miljard euro meer waard werd.

Analisten zijn er toch niet van overtuigd dat Barclays met deze zet de strijd wint. De zakenbank Petercam noemt het bod ‘te mager’, ING Wholesale vindt het ‘te laag’. Volgens Rabo Securities staat het consortium nog steeds op winst.

Overigens heeft Barclays gisteren nog een voorwaarde gesteld bij het bod: het bestuur van ABN Amro moet het aanbevelen bij de aandeelhouders. Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink opperde onlangs de mogelijkheid dat het bestuur twee biedingen met een dubbel neutraal advies aan de aandeelhouders zou voorleggen. Als dat gebeurt, trekt Barclays zijn bod in, aldus topman John Varley van Barclays gisteren.

De investeringen van China Development Bank en Temasek hebben de vorm van de koop van nieuwe aandelen Barclays. Zonder verdere voorwaarden kopen ze nu samen voor 3,6 miljard euro nieuwe aandelen. Als de deal met ABN doorgaat, komt daar 9,8 miljard euro bij, waarvan de Chinese bank het grootste deel voor zijn rekening neemt: 7,6 miljard. Beide partijen mogen een commissaris benoemen bij Barclays: het worden collega’s van Groenink, zogeheten non-executive directors.

Temasek is een investeringsfonds van de staat Singapore. Het fonds beheert ongeveer 80 miljard dollar en belegt vooral in banken. Zo is het sinds vorig jaar grootaandeelhouder (11,5 procent) van Standard Chartered, een in Londen gevestigde bank die voornamelijk in Afrika en Azië actief is. Samenwerking met ABN Amro in Azië ligt voor de hand: Temasek heeft ook belangen in twee Indonesische banken, een van Singapores grootste banken en financiële instellingen in India, Zuid-Korea en China.

Meer over