Chinese economie naar zesde plaats

De Chinese economie is van de ene op de andere dag met 17 procent gegroeid. Door een nieuwe telling van het Chinese Nationale Statistiekbureau, stijgt China op de ranglijst van ’s werelds grootste economieën naar de zesde plaats....

Door de nieuwe telling komt het bruto binnenlands product over 2004 uit op 285 miljard dollar, gelijk aan bijvoorbeeld de Oostenrijkse economie. Als de groeiverwachtingen van de Chinese regering – 9,4 procent in 2005 – uitkomen, zal de Chinese economie dit jaar niet alleen Italië, maar ook Frankrijk, en het Verenigd Koninkrijk voorbij kunnen streven.

De Chinese dienstensector nam vrijwel de gehele stijging voor zijn rekening. De Chinese economie blijkt voor 40,7 procent uit dienstverlening te bestaan, voor 46,2 procent uit industrie, en voor 13,1 procent uit landbouw.

De gegevens voor de dienstensector, waarin talloze kleine bedrijven werkzaam zijn, waren in het oude meetsysteem ‘zeer zwak’, zei Li Deshui, de belangrijkste statisticus van het land, dinsdag bij de bekendmaking van de nieuwe cijfers. Daardoor ging de overheid er tot nu toe vanuit dat niet meer dan 31,9 procent van het Chinese bbp door de dienstensector werd geleverd.

Dertien miljoen tellers, statistici en accountants zijn bij het Nationale Statistiekbureau met het vergaren van het nieuwe cijfermateriaal bezig geweest. Volgens statisticus Li zullen de nieuwe cijfers niet leiden tot een wijziging van het economisch beleid.

Volgens de Wereldbank komt het vaker voor dat landen hun economische cijfers ingrijpend herzien, vooral als zij in een groeispurt zitten. Noorwegen en Italië stelden ook in respectievelijk 1995 en 1987 hun cijfers bij. Indonesië wijzigde omvang van zijn economie vorig jaar met eveneens 17 procent.

Meer over