Chinees beleggingsfonds van ING loopt half leeg

Het Chinese geldmarktfonds dat de Nederlandse bankverzekeraar ING samen met China Merchants Securities beheert, is in het laatste kwartaal van 2005 meer dan 50 procent minder waard geworden....

Het fonds belegt in kortlopende obligaties en had september2005 een waarde van 25 miljard Renminbi, ongeveer 2,5 miljardeuro. Sinds de zomer van 2004 is de Chinese obligatiemarktaangetrokken, voornamelijk in reactie op teleurstellenderesultaten op de aandelenmarkten van het Aziatische land. In hetvierde kwartaal van vorig jaar liep de waarde van het ING-fondsechter terug tot elf miljard Renminbi.

Ter verklaring haalt de Financial Times analisten aan diezeggen dat de fondsen vooral worden gebruikt door bedrijven. Dieparkeren daar tijdelijk overtollig kasgeld in de hoop op watextra rendement.

ING zegt dat de mate waarin de inleg in het fonds fluctueergeen verrassing is. Volgens de bankverzekeraar is het deels aanboekhoudregels te wijten dat de bedrijven aan het eind van hetjaar geld terughalen uit het fonds.

'Ze moeten aan het eind van het jaar op hun balans contantgeld kunnen laten zien, zo schrijven de Chinese regels voor',aldus een woordvoerster. De verwachting is dat na dejaarwisseling in ieder geval een deel van het geld weer in hetfonds wordt gestort.

Meer over