China bezorgt beurzen dramatisch begin van het jaar

In de regel is de eerste beursdag van het jaar een van de beste: er is hernieuwd optimisme en de oudejaarsbonussen moeten worden herbelegd. Maar 4 januari 2016 gaat de annalen in als een grote uitzondering. De AEX-index, de graadmeter van Amsterdam, daalde met 2,4 procent, de grootste daling sinds deze index in 1984 werd ingevoerd.

Koning Willem-Alexander (R) en de Chinese president Xi Jinping tijdens de opening van het Sino-Dutch Economic Forum. Beeld anp
Koning Willem-Alexander (R) en de Chinese president Xi Jinping tijdens de opening van het Sino-Dutch Economic Forum.Beeld anp

De koersen kelderden op de eerste handelsdag als gevolg van nieuwe cijfers uit China over de daling van de industriële productie. Nadat de koersen op de overgevoelige Chinese beurzen met meer dan 7 procent waren gedaald, werd daar de handel stilgelegd.

De Amsterdamse aandelenbeurs. Beeld anp
De Amsterdamse aandelenbeurs.Beeld anp

Deze zogenoemde circuit breaker is een van de nieuwe maatregelen van de Chinese overheid om paniek te bezweren. Afgesproken is de handel voor een kwartier stil te leggen als de koersen 5 procent dalen en de beurs voor de rest van de dag te sluiten als die daling meer dan 7 procent bedraagt. Zeven minuten nadat de eerste maatregel was geëindigd, ging de tweede al in. Reden was een gerucht dat de overheid grote beleggers weer toestemming zou geven naar eigen inzicht aandelen te verkopen. Tot nu toe mogen ze maar plukjes aanbieden.

In plaats van dat de handel in het kwartiertje tot rust kwam, gebruikten beleggers de tijd om een nieuwe reeks van verkooporders in de markt te leggen, waarna er geen houden meer aan was. De graadmeter die bepaalt wanneer de handel wordt stilgelegd, is de zogenoemde CSI-index, een gecombineerde graadmeter van de beurzen in Shanghai en Shenzhen. De forse daling in China sloeg over naar Europa en in de loop van de dag naar de VS. Ook daar gingen de koersen hard naar beneden.

De industriële productie in China is in december voor de tiende achtereenvolgende maand afgenomen, blijkt uit cijfers van onderzoeker Markit Economics, die dit bepaalt op grond van de zogenoemde inkoopmanagersindex - een cijfer dat aangeeft hoeveel vertrouwen inkopers hebben in de economie. De daling in december nam in vergelijking met november zelfs toe. Dat het meteen leidde tot zoveel paniek op de beurs, heeft veel te maken met het gebrek aan betrouwbaar statistische cijfers over de werkelijke gang van zaken en het gebrek aan ervaring van Chinese vermogensbeheerders met beleggen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Spanningen

De oplopende spanning tussen de olielanden Saoedi-Arabië en Iran hielp de financiële markten niet. Wel herstelde de olieprijs zich daardoor enigszins. Brentolie werd per vat zelfs 3,4 procent duurder en steeg tot 38,54 dollar. Maar dat is niet bepaald goed nieuws voor de markten.

De daling in Amsterdam was nog beperkt in vergelijking met andere markten in Europa. De Dax-index van de Duitse beurs daalde meer dan 4 procent. Ook de Amerikaanse beurzen schoten na de opening omlaag. De Dow Jones verloor meer dan 400 punten of 2,2 procent en zakte voor het eerst sinds oktober 2014 tot onder de grens van 17 duizend.

Saoedi-Arabië: geen vluchten naar of handel met Iran

Saoedi-Arabië beëindigt al het vliegverkeer naar Iran, stopt elke commerciële relatie en verbiedt haar inwoners om naar Iran te reizen. Lees hier het nieuwsbericht van de Volkskrant.

Meer over