Ceteco afgestraft na winstwaarschuwing

Handelshuis Ceteco was gisteren de gebeten hond op de Amsterdamse beurs. Een winstwaarschuwing van het vooral in Zuid-Amerika actieve fonds werd door de beleggers ongenadig afgestraft....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De beurs maakte na de snelle opmars van deze week pas op de plaats. Dat was niet zozeer te wijten aan de perikelen van Ceteco, maar aan de lagere opening op Wall Street. Die gooide in het laatste uur van de handel roet in het eten. De AEX-index gaf uiteindelijk 2,24 punten toe op 1257,58.

Volgens een handelaar komt die kleine stap terug vooral door Unilever en KLM, waarvan met name eerstgenoemde zwaar meeweegt in de AEX. Unilever leverde 5,10 gulden in, KLM moest 3,20 gulden terug na de vreugde eerder deze week over de uitkoop van de staat.

Océ-van der Grinten moest ondanks goede cijfers toch inleveren. Winstnemingen kostten het kopieerconcern 4,30 gulden op 84,20.

Direct na de opening noteerde de beursthermometer een nieuw tussentijds hoogtepunt van 1268,57. Optiehandelaren grepen dat moment aan voor het lozen van mandjes aandelen, waardoor de AEX direct twaalf punten kelderde. Zij liepen hiermee vooruit op de expiratie van juli-opties volgende week vrijdag. Volgens een commissionair hebben nogal wat marketmakers gespeculeerd op een koerscorrectie. Nu die uitblijft proberen zij hun verliezen af te dekken.

Maar handelaren blijven optimistisch. 'Iedereen zit op de camping met zijn mobieltje en de stemming blijft goed', aldus één van hen.

Meer over