Centrale van Nuon in problemen

De stroomcentrale van Nuon in Velsen komt in de problemen door het tekort aan industrieel gas. Een van de grootste centrales van Nederland zal daardoor volgend jaar geregeld noodgedwongen op halve kracht moeten draaien....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Minister Brinkhorst van Economische Zaken ontkende woensdag dat het gastekort effecten heeft voor de consument. Volgens de brancheorganisatie VEMW dreigt echter zowel de consumentenprijs van gas als de prijs voor stroom in 2007 met vele tientjes te stijgen door de gasschaarste.

De centrale in Velsen draait op het gas dat door het staalbedrijf Corus als restproduct wordt geleverd. Door forse schommelingen in de aanlevering van gas, kan Nuon niet rekenen op een constante aanvoer. Gasunie Trade en Supply is de enige partij in Nederland die razendsnel op afroep gas kan bijleveren, zodat de centrale kan blijven draaien. Gasunie is voor 2007 echter uitverkocht, waardoor Nuon op zoek moet naar een nieuwe leverancier.

‘Voor onze centrale in Velsen zal het veel moeilijker zijn het tekort aan gas op te vangen’, zegt woordvoerder Bart Sikking van Nuon. ‘Door de speciale situatie met Corus hebben we een contract nodig om op afroep gas te krijgen.’ Nuon probeert nog gas in te kopen, maar denkt dat andere leveranciers veel minder flexibiliteit bieden en een hogere prijs rekenen.

Brancheorganisatie VEMW vindt dat minister Brinkhorst de problemen van het gastekort onderschat. ‘Het betreft niet alleen het volume aan gas, maar vooral ook de flexibiliteit in de levering,’ zegt directeur Hans Grünfeld. ‘Gasunie heeft een monopoliepositie bij levering op afroep. Als Gasunie dan nee verkoopt, kunnen bedrijven geen kant op.’

De centrale in Velsen levert in vol bedrijf 965 megawatt ofwel 6 procent van de Nederlandse elektriciteitsproductie.

Afschakelen van een grote centrale jaagt de stroomprijs op piekmomenten omhoog. ‘We hebben zoiets eerder meegemaakt toen door de zomerse hitte in 2003 de stroomprijzen de pan uit rezen’, zegt consultant Arnoud van der Slot van Roland Berger.

Meer over