Centrale bank rekent op groeivertraging economie

Na de verkiezingen zal het kabinet rekening moeten houden met een bescheidener economische groei. De Nederlandse economie zal 'de komende vijf jaar waarschijnlijk op een lagere versnelling overgaan'....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

Dit concludeert De Nederlandsche Bank in een verkenning van de economie in de volgende kabinetsperiode, die vandaag in het vakblad ESB wordt gepubliceerd. Het is de eerste keer dat de centrale bank haar modelberekeningen naar buiten brengt. De bank koos het tijdstip zo, dat zij het Centraal Planbureau een maand voor is met het publiceren van een verkenning.

Het kabinet-Kok profiteerde van een gemiddelde groei van ruim 3 procent. Het volgende kabinet zal begrotingen moeten fabriceren met een half procent minder groei.

De hoogte van het groeicijfer in de komende jaren is sterk afhankelijk van de groei van de wereldhandel. Groeit die met 6 procent, een procentpunt hoger dan het gemiddelde over de afgelopen 25 jaar, dan groeit de Nederlandse economie met gemiddeld 2,8 procent in de komende kabinetsperiode.

Meer over