Cees Vermaas, topman Amsterdamse beurs, stapt op

Topman Cees Vermaas van de aandelenbeurs in Amsterdam is met onmiddellijke ingang afgetreden. Dat maakte beursbedrijf Euronext vanavond bekend.

Cees Vermaas (links) viert de beursgang van Euronext, 20 juni 2014. Beeld epa
Cees Vermaas (links) viert de beursgang van Euronext, 20 juni 2014.Beeld epa

Volgens een Britse website die is gespecialiseerd in beurzen, staat Vermaas op het punt een andere baan te accepteren: bestuursvoorzitter van de Europese tak van het Amerikaanse beurzenbedrijf CME.

Euronext zelf geeft geen details over de redenen voor Vermaas' vertrek. Vermaas zal tijdelijk worden opgevolgd door operationeel directeur Jos Dijsselhof totdat een opvolger wordt aangekondigd. Vermaas stond sinds 2010 aan het hoofd van de Amsterdamse beurs. Hij was in 2001 komen werken bij beursbedrijf Euronext.

Afgelopen 20 juni kwam het hoogtepunt van zijn beurscarrière: de beurs ging zelf naar de beurs. Euronext werd afgestoten door zijn Amerikaanse moedermaatschappij, de Intercontinental Exchange Group, en kreeg een beursnotering in Amsterdam. Maar het werd geen mooie dag. Meteen die dag al daalde de koers van de aandelen van 19,40 naar 19,10 euro, maar daarna zakten ze alleen maar verder. Gisteren leek het aandeel weer met verlies te sluiten, op 18,06 euro, maar in de laatste minuten schoot de koers plots omhoog naar 18,22 euro, toch nog een verlies van 8 cent.

Het bestuur van Euronext bestaat uit bestuurders van de de beurzen van Amsterdam, Brussel, Lissabon en Parijs, onder voorzitterschap van Dominique Cerutti. De andere bestuurders blijven op hun post.

Meer over