Cathay Pacific neemt Dragonair over

De Aziatische luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific Airways koopt voor 8,22 miljard Hongkong-dollar (730 miljoen euro) zijn rivaal Dragonair. Met de overname breidt het concern uit Hongkong zijn toegang tot de lucratieve en snelgroeiende Chinese luchtvaartmarkt aanzienlijk uit....

ANP

Cathay koopt een belang van 82,2 procent in Dragonair en wordt daarmee volledig eigenaar. De transactie vindt plaats in contanten en door middel van een complexe aandelenuitwisseling tussen de betrokken partijen, waaronder ook Air China en het moederbedrijf van Cathay, Swire Pacific. Zo wordt Air China een belangrijke aandeelhouder in Cathay en verdubbelt Cathay zijn belang in Air China. Dragonair blijft de komende jaren vliegen onder de eigen naam.

Met de acquisitie van Dragonair krijgt Cathay er 21 routes op de Chinese markt bij. Nu vliegt Cathay enkel op Peking en Xiamen in het zuidoosten van China. Ook voert het vrachtvluchten uit naar Shanghai. Verder gaat Cathay met Air China op de gezamenlijke routes tussen Hongkong en China nauwer samenwerken om de kosten te drukken. Bovendien zetten ze een nieuwe luchtvrachtvervoerder op, die wordt gevestigd in Shanghai.

Er is achttien maanden onderhandeld over de transactie. Cathay betaalt een speciaal dividend uit zodra de zaak is afgerond.

Cathay Pacific kocht Dragonair in 1990. Na 1996 verminderde het moederbedrijf Swire het belang al wegens de politieke gevoeligheden rond de Britse overdracht van Hongkong aan China. Cathay is na Singapore Airlines de meest winstgevende luchtvaartmaatschappij in Azië. Vorig jaar boekte de maatschappij een winst van 356,5 miljoen euro netto.

De Chinese passagiersmarkt is de snelstgroeiende ter wereld. Alleen al tussen Hongkong en Peking vlogen afgelopen jaar meer dan 2,8 miljoen mensen. Volgens de internationale toerismeorganisatie WTO zullen in 2020 100 miljoen Chinezen naar het buitenland vliegen. In 2003 waren dat er nog ongeveer 20,2 miljoen.

Meer over