Carlos Slim blijft ook volgens Forbes de rijkste man ter wereld

De Mexicaanse telecomtycoon Carlos Slim is nog steeds de rijkste man ter wereld, gevolgd door Microsoftoprichter Bill Gates. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde ranglijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes.

Carlos Slim. Beeld getty
Carlos Slim.Beeld getty

De 73-jarige Slim zag zijn vermogen afgelopen jaar naar schatting met 4 miljard dollar groeien tot 73 miljard dollar, ondanks de tot nu toe onfortuinlijke investering van zijn bedrijf América Móvil in het Nederlandse KPN. Vorig jaar nam het Mexicaanse telecombedrijf een belang van 27 procent in KPN, waarna het aandeel meer dan de helft van zijn waarde verloor. Ook verloor América Móvil op het vorig jaar verworven belang in Telekom Austria.

Warren Buffett
Op de derde plaats van de lijst trad wel een wijziging op. Amancio Ortega, de Spaanse mede-oprichter van modebedrijf Inditex, heeft superbelegger Warren Buffett en Bernard Arnault van LVMH ingehaald en mag zichzelf de op twee na rijkste man ter wereld noemen volgens het zakenblad.

'Warren had een goed jaar, maar Amancio Ortega had een nog beter jaar', zei redacteur Randall Lane van Forbes. De oprichter van het bedrijf achter de populaire modeketen Zara zag zijn vermogen groeien met 19,5 miljard dollar, de grootste stijging onder de miljardairs, tot 57 miljard dollar. Buffet heeft een geschat fortuin van 53,5 miljard dollar.

De enige Nederlander in de lijst is Charlene de Carvalho-Heineken, grootaandeelhouder en lid van de Raad van Beheer van Heineken Holding, met een vermogen van 11 miljard dollar. De dochter van Freddy Heineken was vorig jaar de rijkste Nederlander volgens Quote 500.

In totaal is er dit jaar volgens Forbes een recordaantal van 1426 miljardairs, met een gemiddeld vermogen van 3,8 miljard dollar. 'Het is een goed jaar om miljardair te zijn. De wereldwijde markten gaan omhoog en dat duwt steeds meer mensen over de drempel', zei Lane.

Bill Gates en Carlos Slim. Beeld reuters
Bill Gates en Carlos Slim.Beeld reuters
Meer over