Caféhouder strafbaar bij te veel schenken

Kroegbazen die alcohol blijven schenken aan klanten die al dronken zijn, kunnen binnenkort rekenen op een fikse boete. Dat gaat ook op voor discotheekhouders....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De minister wil zo de agressiviteit 'zoals we de laatste tijd helaas veel hebben gezien' verminderen. Borst deed haar uitspraken bij de presentatie van de landelijke campagne Ben jij sterker dan drank? De campagne richt zich vooral op jongeren. Die moeten het idee krijgen een loser te zijn als ze veel alcohol drinken.

Het totale alcoholgebruik in Nederland stijgt niet, het gebruik onder de jeugd wel. Dat blijkt uit onderzoek dat het Trimbos-instituut sinds 1984 om de drie jaar doet. In 1996 gebruikte 30 procent van de drinkende scholieren bij de laatste gelegenheid meer dan vier glazen, in 1984 was dat 12 procent. Ruim de helft van alle scholieren van twaalf jaar en ouder drinkt alcohol. Een kwart van de jongens tussen 15 en 25 jaar drinkt buitengewoon veel: gemiddeld 20 glazen per week en minstens twee keer per maand meer dan tien glazen per week bij één gelegenheid.

Ongeveer 40 procent van de geweldsmisdrijven wordt gepleegd door mensen onder invloed. Dat percentage kan volgens campagneleider W. Van Dalen omlaag door aanpak van het alcoholgebruik onder jongeren.

Meer over