De winnaar & verliezer van de week

Busbouwer VDL vernieuwt met badkamers en toiletten, bij Neways wil de toekomst nog niet vlotten

Willem van der Leegte, adjunct-directeur VDL Groep. Beeld ANP
Willem van der Leegte, adjunct-directeur VDL Groep.Beeld ANP

Willem van der Leegte (VDL)

Van VDL Bus & Coach naar VDL Smart Spaces

Het is bijna een te mooi voorbeeld van heruitvinding. Of van aanpassen aan de markt. Afgelopen week maakte VDL Groep bekend de al meer dan een eeuw oude bussenfabriek in het Friese Heerenveen te willen transformeren tot een fabriek van geprefabriceerde badkamers, toiletten en meterkasten voor woningen. Reden is de verwachting dat de komende jaren de woningmarkt zal boomen. Er zijn een miljoen nieuwe woningen nodig: 100 duizend per jaar die allemaal een of meer badkamers en toiletten zullen moeten hebben. Daarvoor worden 150 werknemers omgeschoold.

Binnen twee jaar - dat lijkt wat lang, maar Nederland is China niet - moet de transformatie van VDL Bus & Coach naar VDL Smart Spaces in Heerenveen zijn voltooid.

VDL zal daarvoor samenwerken met het bouwbedrijf Van Wijnen. Dat zal op een steenworp afstand een nieuwe fabriek bouwen die de andere delen van de woning maakt. Vervolgens moeten al die delen in één dag in elkaar kunnen worden gezet op de bouwlocatie. De nieuwe investering moet leiden tot een vertienvoudiging van de bouw van geprefabriceerde woningen.

Het gaat niet slecht met de bussentak van VDL (waarin de activiteiten van het voormalige DAF en Berkhof zijn ondergebracht), maar de divisie heeft wel last van forse concurrentie. VDL maakt ook bussen in Venlo, Valkenswaard en België. Hopelijk kan voor VDL Nedcar een soortgelijke oplossing worden gevonden.

null Beeld

Eric Stodel (Neways Electronics)

Lek is nog niet boven

Bij Neways schiet het met het heruitvinden nog niet erg op. Sinds zijn aantreden op 1 januari vorig jaar heeft ceo Eric Stodel de diversificatie gepredikt. Maar het bedrijf blijft nog erg op twee gedachten hangen. In Stodels eerste jaar is een verlies geleden van 3,9 miljoen, nadat er in 2019 nog een winst was van 8,4 miljoen euro.

Stodel, die Mister Neways Huub van der Vrande na een dienstverband van 16 jaar opvolgde, moet opnieuw het mes hanteren, er worden nog eens 100 banen geschrapt. In oktober werd ook al het verlies van 250 bedrijven aangekondigd. Neways, dat hoofdkantoor houdt in het Brabantse Son en Breugel, is nog altijd te afhankelijk van de Duitse automotivesector en die heeft het moeilijk. De omzet van het bedrijf met 2.700 werknemers daalde in 2020 met dik 10 procent tot 479 miljoen euro. En het aantal orders zakte met 20procent.

Behalve voor de automotivesector is Neways ook toeleverancier van onderdelen voor MRI-scanners, chipmachines en industriele apparaten. ASML, Thermo Fisher en Philips behoren tot de klandizie. In december kondigde Neways aan de volledige productie van zowel de chirurgische loep als een bijbehorende 3D-viewer voor het Limburgse I-Med Technology voor zijn rekening te nemen, maar wonderen daarvan zullen op korte termijn ook niet te verwachten zijn. In de laatste drie jaar is de koers gehalveerd van 17,55 naar 8,66 euro en dat tij heeft Stodel nog niet kunnen keren.

Meer over