‘Buitenstaander’ beslist mee bij TMG

Investeringsmaatschappij Cyrte krijgt een plek in de raad van commissarissen en raad van bestuur van TMG, de uitgever van onder meer De Telegraaf.

Van onze verslaggever Wouter Keuning

Als de geruchten kloppen, is het voor het eerst dat een buitenstaander direct meebeslist over de strategie en besluitvorming bij TMG. De familie Van Puijenbroek uit Goirle, die 30,5 procent van de aandelen van de uitgeverij bezit, heeft het al decennia lang feitelijk voor het zeggen bij TMG.

Anonieme bronnen verklaarden in het FD dat TMG en Cyrte in onderhandeling zijn over de rol van Cyrte.

Het aandeel TMG (Telegraaf Media Groep) maakte maandag op de beurs de grootste koerssprong in vier maanden (plus 10,7 procent).

TMG liet in een reactie weten dat het ‘met al zijn aandeelhouders over de strategie praat’ en dus ook met Cyrte, maar een woordvoerder van de investeringsmaatschappij zei te hopen dat de samenwerking ‘verder kan worden geïntensiveerd’.

Cyrte is een fonds van Delta Lloyd en beheert onder meer het vermogen van mediamagnaat John de Mol.

‘Als het verhaal klopt, zou dat positief nieuws zijn’, zegt analist Michel Veul van SNS Securities. ‘Cyrte richt zich specifiek op media en technologie en heeft veel kennis van online media. Juist op dat gebied kan de strategie van TMG worden aangescherpt.’ Cyrte heeft onder meer belangen in Endemol en Bol.com. Een andere analist, die anoniem wil blijven, noemt de geruchten ‘logisch’. ‘Als je 20 procent van de aandelen van een onderneming bezit, wil je meer.’

Dat beleggers enthousiast reageerden op de geruchten is volgens analisten niet verwonderlijk. Ze wijzen erop dat de druk op TMG-topman Ad Swartjes de afgelopen tijd sterk is toegenomen. Zo zou er zowel bij aandeelhouders als binnen het concern onvrede zijn over het feit dat Swartjes nog geen antwoord heeft weten te vinden op de dalende oplagecijfers en advertentie-inkomsten. Ook stellen sommigen vraagtekens bij de onlangs aangekondigde verkoop van activiteiten in Zweden en Oekraïne. De door Swartjes voorspelde synergievoordelen blijken in de praktijk niet gehaald te worden.

Verder krijgt de topman kritiek vanwege het debacle rond het Duitse televisiebedrijf ProSieben Sat1. TMG moest bijna 200 miljoen euro afschrijven op zijn investering in het bedrijf. Volgens het FD staat de positie van Swartjes wat Cyrte betreft overigens niet op het spel. De familie Van Puijenbroek zou hem bovendien nog steeds de juiste man op de juiste plaats vinden. De onderhandelingen worden in de krant dan ook gekwalificeerd als ‘vriendschappelijk’.

De rol van John de Mol is overigens saillant. In januari van dit jaar zei Jan-Dirk Paarlberg, belegger en aandeelhouder van TMG, tegen 925.nl, het weblog van Jort Kelder, dat hij een poging zou ondernemen de Telegraafdirectie pootje te lichten. Hij zou dat samen doen met Frank Botman, de man die bij Cyrte het geld van De Mol beheert, en van investeerder Marcel Boekhoorn.

Vooral Boekhoorn, die zelf ook een belang heeft in TMG van 5 procent, zou dat willen. Hij probeerde meerdere keren zijn gratis krant De Pers aan TMG te verkopen om de oplopende verliezen te beperken, maar Swartjes zou hem meer dan eens de deur hebben gewezen.

Meer over