Buhrmann verliezer op beurs

Het handelshuis Buhrmann was woensdag de grote verliezer op de voor de rest rustige Amsterdamse effectenbeurs. Beleggers verkochten het aandeel massaal na tegenvallende kwartaalcijfers....

Behalve de magere cijfers van Buhrmann werd de stemming in Amsterdam en de rest van Europa gedrukt door een tegenvallend Amerikaans macro-economisch groeicijfer.

De groei van de verwerkende industrie in de VS was in oktober het traagst van de afgelopen drie jaar. Het cijfer viel de analisten tegen.

De AEX-index sloot 0,1 procent lager op 485,05 punten. Behalve door het teleurstellende macronieuws werd de index gedrukt door zwaargewicht Shell, die woensdag ex-dividend noteert. Ex-dividend is de datum waarop het dividend aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. Meestal daalt de koers dan met een bedrag dat vrijwel gelijk is aan de hoogte van het dividendbedrag.

De omliggende Europese beurzen deden het wat beter dan Amsterdam. Parijs en Frankfurt gingen 0,4 procent vooruit, terwijl de Londense beurs 0,3 procent won.

Het vitamine- en chemiebedrijf DSM was koploper bij de hoofdfondsen met een winst van 1,9 procent. Het Limburgse bedrijf koopt eigen aandelen in. Beleggers krijgen steeds meer waardering voor het programma, dat eigenlijk al sinds september loopt.

De navigatiefabrikant TomTom zag zijn koerswinst in de loop van de dag als sneeuw voor de zon verdwijnen. De zakenbank UBS verhoogde het advies van TomTom met als koersdoel 35 euro. Desondanks daalde het Nederlandse navigatiebedrijf 0,1 procent tot 33,07 euro.

Het biotechnologiebedrijf Pharming bungelde onderaan in de Midkap. Beleggers waren niet erg onder de indruk van de benoeming van Bruno Gianetti als operationeel directeur. Het aandeel verloor 3 procent. In totaal daalde de Midkap van middelgrote fondsen met 0,1 procent tot 626,50 punten.

Op de lokale markt waardeerden de beleggers een samenwerkingsverband tussen de farmabedrijven Galapagos en Leo Pharma. Beide bedrijven gaan samenwerken aan een antibacterieel onderzoek dat Galapagos miljoenen euro’s moet opleveren. Galapagos noteerde hierop 7,4 procent hoger in Amsterdam.

De uitschieter op de lokale markt was Antonov. De koers van het fonds steeg met meer dan de helft op 0,73 eurocent. De reden was dat de ontwikkelaar van versnellingsbakken een nieuwe technologie in een Hummer H3 gaat presenteren op een Amerikaanse autoshow.

Meer over