nieuwsrecyclen

Brussel wil recht op reparatie van smartphone en laptop

Veel meer recyclen en het ‘recht op reparatie’, waarbij fabrikanten ervoor moeten zorgen dat producten zoals mobiele telefoons en laptops gerepareerd kunnen worden. Dat zijn twee kernpunten uit het actieplan voor de circulaire economie dat de Europese Commissie woensdag presenteerde.

De Europese Commissie wil fabrikanten verplichten producten te maken die te repareren zijn. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
De Europese Commissie wil fabrikanten verplichten producten te maken die te repareren zijn.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De Europese Unie wil in 2050 klimaatneutraal zijn, wat netto nul CO2-uitstoot betekent. Dat is afgesproken in de december gepresenteerde Green Deal. Om dat te bereiken wil de Europese Commissie de economie zoveel mogelijk circulair maken, waarbij grondstoffen zo lang mogelijk worden hergebruikt.

‘We hebben maar één planeet aarde, maar in 2050 consumeren we alsof we er drie hebben’, aldus EU-commissaris voor Milieu Virginijus Sinkevičius bij de presentatie van het plan in Brussel. Te veel producten hebben een te korte levensduur en lenen zich niet voor hergebruik, reparatie of recycling. Daarom komt de Commissie nu met voorstellen om producten geschikt te maken voor een klimaatneutrale en circulaire economie met zo min mogelijk afval. Voordat het plan in werking gaat moet het goedkeuring krijgen van de lidstaten en het Europees Parlement.

De Europese Commissie wil duurzame producten de norm maken, producten voor eenmalig gebruik zo veel mogelijk beperken en de vernietiging van onverkochte duurzame goederen verbieden. De komende tien jaar moet de hoeveelheid hergebruikt materiaal verdubbelen. Consumenten moeten het ‘recht op reparatie’ krijgen: de Commissie wil fabrikanten verplichten producten zo te ontwerpen dat reparatie mogelijk is.

Batterijen moeten zo veel mogelijk oplaadbaar zijn, consumenten moeten het recht krijgen op updates van software en er wordt gestreefd naar een universele oplader die op alle mobiele apparaten past. Het gebruik van (micro)plastic, bijvoorbeeld in shampoo, wordt aan banden gelegd en er moet minder plastic verpakkingsmateriaal worden gebruikt. Ook in de bouw moet er gekozen worden voor materialen die geschikt zijn voor hergebruik en moeten er bij aanbestedingen eisen worden gesteld aan duurzaamheid.

Daarnaast is er speciale aandacht voor textiel in het actieplan. ‘Textiel is het nieuwe plastic’, aldus Sinkevičius. Momenteel wordt minder dan 1 procent van al het textiel wereldwijd gerecycled. Om dit percentage omhoog te helpen moet textielafval beter worden verzameld, moeten minder chemicaliën worden gebruikt bij de productie en moet kleding zo worden ontworpen dat die langer meegaat.

Eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans – belast met de Green Deal – zei dat Nederland een van de landen is die vooroplopen met de circulaire economie. ‘Het is in belang van de EU dat de rest een been bijtrekt.’

In februari maakte het Planbureau voor de Leefomgeving bekend dat Nederland koploper is in de EU in het gebruik van gerecyclede materialen. Maar er is nog een lange weg te gaan voor de doelstelling van het kabinet, een compleet circulaire economie in 2050: momenteel bestaat in Nederland 13 procent van de gebruikte grondstoffen uit gerecycled materiaal.

Green Deal

In december werd tijdens de klimaattop in Madrid de Green Deal gepresenteerd. Hoe werd daarop gereageerd? En is de Green Deal praktisch wel haalbaar?

Meer over