Brussel wil fraude met plasticgeld aanpakken

De Europese Unie gaat de bestrijding coördineren van fraude met creditcards, bankkaarten en andere moderne betalingsmiddelen. Sommige vormen van fraude zijn in verschillende lidstaten niet eens strafbaar, waardoor de Europese bestrijding wel erg moeilijk wordt, zei eurocommissaris Gradin, verantwoordelijk voor de fraudebestrijding, gisteren in Brussel....

Van onze correspondent

Geert-Jan Bogaerts

BRUSSEL

Fraude met elektronische betaalmiddelen kost jaarlijks zes miljard gulden, maar de bestrijding staat nog in de kinderschoenen. Vorig jaar werd in Duitsland een man opgepakt die een nep-bankautomaat in een warenhuis had neergezet. De automaat keerde geen geld uit, maar de nietsvermoedende klanten hadden intussen wel hun pincode ingetikt. Die ving de man in zijn auto met zijn mobiele telefoon op.

Arrestatie en berechting van deze fraudeur was in dit geval niet moeilijk, maar als hij een paar kilometer verderop, in België, had gezeten, was hij niet strafbaar geweest. In België is het ontvreemden van creditcards, bankkaarten of pincodes niet aan te pakken, aldus Gradin. Als de man vervolgens in Luxemburg had geprobeerd om gebruik te maken van de pincodes, had hij in alle opzichten de dans ontsprongen.

In Denemarken in het vervalsen of stelen van betaalkaarten niet strafbaar. Pas als de kaarten vervolgens verzilverd worden, kan justitie aan het werk gaan.

Hoewel de fraude met moderne betaalmiddelen toeneemt en steeds internationaler van karakter wordt, probeert elke lidstaat in de EU steeds opnieuw het wiel uit te vinden, aldus Gradin. 'Er is geen enkele gemeenschappelijke basis. Daarom is de bestrijding ook zo moeilijk.' De georganiseerde misdaad weet perfect de gaten in de wet te vinden en opereert vanuit het land met de meest lakse wetgeving.

De Europese Commissie heeft nu een model opgesteld voor een gezamenlijke aanpak van deze fraude. Aan de basis van deze aanpak ligt een serie beschrijvingen van misdaden die in ieder geval strafbaar moeten worden gesteld. Daaronder vallen diefstal of vervalsing van een betalingsinstrument (zoals een creditcard, bankkaart of codes voor telefonische overboekingen) en het doen of accepteren van betalingen ermee. Ook de fabricage van nep-betaalautomaten en illegale leesapparatuur moet strafbaar worden gemaakt. De lidstaten moeten deze lijst vervolgens verwerken in hun nationale wetgeving.

Bovendien wil Gradin dat de verschillende partijen (zoals banken, consumenten en de overheid) meer gaan doen aan preventie. De beveiliging van het moderne betalingsverkeer moet beter, vindt de Europese Commissie.

Meer over