Brussel straft Intel met recordboete

Kroes legt chipproducent boete van 1 miljard euro op...

Van onze correspondent Marc Peeperkorn

BRUSSEL Europese commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) bestraft chipfabrikant Intel met een recordboete van 1 miljard euro omdat het bedrijf jarenlang met illegale kortingen zijn voornaamste concurrent kapot probeerde te maken. Intel moet die praktijken onmiddellijk stopzetten. De chipproducent ontkent de aantijgingen en gaat in beroep bij het Hof van Justitie in Luxemburg.

De omvang van de boete – de hoogste die de Commissie ooit aan een bedrijf oplegde – weerspiegelt volgens Kroes de ernst van de zaak. ‘Het is ons menens. Er is sprake van serieuze concurrentievervalsing waarvan miljoenen consumenten nadeel hebben ondervonden’, zei de eurocommissaris woensdag.

Intel had in de onderzochte jaren (2002-2007) 70 procent van de chipmarkt voor computers in handen. Volgens Kroes misbruikte Intel die dominante positie om de enige serieuze concurrent (AMD) uit de markt te drukken. Zo verkocht Intel zijn chips met korting aan computerfabrikanten onder de voorwaarde dat die bijna alleen Intel-chips gebruikten. Vanwege zijn grote marktaandeel konden de computermakers (Acer, Dell, HP, Lenovo en NEC) niet om deze handelwijze van Intel heen.

Verder betaalde Intel computerfabrikanten om de lancering van nieuwe pc’s en laptops met AMD-chips te dwarsbomen. Daarnaast ontving Media Saturn Holding, eigenaar van Media Markt, geld om alleen computers met Intel-chips in voorraad te hebben.

Kroes benadrukte dat Intel ‘er alles aan heeft gedaan om de illegale praktijken te verbergen’. Zij vindt dat de chipproducent op grove wijze de regels voor eerlijke concurrentie heeft geschonden, waarmee de keuzevrijheid voor de consument is belemmerd en innovatie werd gefrustreerd. De computermakers en Media Markt krijgen geen boete omdat zij volgens Kroes ‘ook slachtoffer’ waren.

Intel-topman Sewell ontkent in een eerste reactie dat zijn bedrijf iets illegaals heeft gedaan. Volgens hem baseert Kroes zich op onbewezen geruchten. De Commissie startte haar onderzoek na een klacht van AMD. Sewell erkende dat Intel kortingen verstrekt maar zei dat hier nooit voorwaarden aan zijn verbonden.

Intel tekent dan ook beroep aan tegen de beslissing van de Commissie. Ondertussen legt het zich neer bij de oproep van Kroes de bestaande kortingpraktijken stil te leggen. ‘Al blijft het mistig wat Kroes precies wil’, aldus Sewell.

Kroes zegt over een grote hoeveelheid bewijzen te beschikken (e-mails en verklaringen van betrokken bedrijven) die haar gelijk staven. ‘Het gaat ons niet om de korting an sich, die kan voordelig zijn voor de consument. Onacceptabel zijn de voorwaarden die Intel aan de kortingen verbond.’

Intel moet de boete – 1,06 miljard euro – binnen drie maanden betalen. Omdat ze in beroep gaat, wordt dit bedrag op een geblokkeerde rekening gestort.

Meer over