Brussel klaagt bij WTO over autobeleid Indonesië

Brussel wil de familie Soeharto laten buigen. De Europese Commissie heeft vrijdag een officiële klacht tegen Indonesië ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO)....

ANP

BRUSSEL

Timor Putra Nasional gaat in licentie modellen van de Koreaanse autobouwer Kia produceren. Het bedrijf is eigendom van Hutomo Mandala Putra, de jongste zoon van president Soeharto. Timor heeft de wettelijke mogelijkheid gekregen belasting op luxe goederen, waaronder auto's, te ontduiken.

Daardoor zal er geen sprake meer zijn van eerlijke concurrentie, meent Europees handelscommissaris sir Leon Brittan. De Europese Commissie heeft de WTO vrijdag daarom gevraagd een officieel panel in te stellen, dat binnen zestig dagen een uitspraak moet doen.

Indonesië verzet zich daar inmiddels tegen. Jakarta heeft laten weten dat het meer tijd wil om te overleggen met Europa en Japan. Dat laatste land heeft al eerder bij de WTO geprotesteerd. Japan zegt nu alleen met Indonesië te willen praten als de regering met inhoudelijk interessante voorstellen komt.

Wanneer Japan en de Europese Unie een tweede protest indienen bij de WTO kan Indonesië de instelling van een geschillenpanel niet meer tegehouden.

Meer over