Brouwers kunnen beleggers niet behagen

Op de Amsterdamse beurs typeren handelaren de stemming woensdag als 'flauwtjes' en 'een beetje saai'. 'Onder de dertig grootste dalers bevindt zich niet een hoofdfonds, dat geeft al aan hoe spannend het hier was', zegt een handelaar....

Halverwege de middag stond de AEX-index op een verlies van circa 10 punten. Een onverwachte renteverhoging van de Bank of England joeg Britse beleggers de stuipen op het lijf. De rentestijging met 0,25 procent tot 5,25 procent droeg bij aan de mineurstemming in Amsterdam. Een licht herstel beperkte de daling van de AEX tot 4,26 punten, waardoor de index sloot op 582,31 punten.

Beleggers reageerden licht teleurgesteld op de stijgende winsten van twee bierbrouwers. De cijfers van Heineken maakten de verwachtingen niet waar, waardoor het aandeel in de ochtend een kleine duikeling maakte. De schade bleef aan het eind van de dag beperkt tot een daling van 25 eurocent tot 50,55 euro.

Grolsch boekte een gedegen maar weinig spectaculaire winststijging van 5 procent in het eerste halfjaar. Het aandeel van de bierbrouwer moest 0,70 euro prijsgeven tot 22,60 euro.

Vendex KBB profiteerde nogmaals van de fraaie halfjaarcijfers. Het aandeel klom bijna 4 procent tot 28,70 euro. Van de financiële waarden was Aegon hekkesluiter met een verlies van bijna 2 procent tot 81,70 euro. Fortis en ABN Amro verloren 15 respectievelijk 30 eurocent tot 32,05 en 23,05 euro. ING won juist licht terrein. De bankverzekeraar sloot 35 eurocent hoger op 52,90 euro.

Automatiseerder Ordina herstelde zich nauwelijks van de klap die het aandeel dinsdag kreeg. Waar branchegenoten Cap Gemini en CMG eerder wel uitstekende cijfers presenteerden, viel de winstgroei van Ordina tegen. Na het verlies van bijna 20 procent op dinsdag, steeg het aandeel een dag later met een kleine 1,5 procent tot 25,05 euro.

Zowel de aandeelhouders van British Steel als die van Hoogovens hebben woensdag de fusie tussen beide staalfabrikanten goedgekeurd. Het aandeel Hoogovens daalde na het nieuws tot 59,15 euro, een verlies van 1,05 euro.

Meer over