Brouwer SABMiller wil Heineken overnemen

Heineken wordt belaagd door de Brits-Zuid-Afrikaanse brouwersgroep SABMiller, het op één na grootste brouwerijconcern ter wereld. Volgens het persbureau Bloomberg heeft SABMiller de familie Heineken-Carvalho benaderd om hun aandelen te verkopen. De Heinekens zouden hebben geweigerd.

null Beeld Arie Kievit
Beeld Arie Kievit

Een woordvoerder van Heineken wil niet op het nieuws ingaan. 'We hebben geen plannen om een persbericht uit te brengen', voegt ze eraan toe.

Volgens Bloomberg, dat zijn bronnen omschrijft als 'ingewijden', zou SABMiller tegen de Heinekens hebben gezegd dat het voorstel voor een overname in feite bedoeld is om Heineken te 'beschermen'. 's Werelds grootste brouwersconcern, het Belgisch-Braziliaanse AB Inbev, zou op het punt staan een bod uit te brengen op Heineken.

Bloomberg stelt verder dat de familie Heineken zou worden betaald in aandelen SABMiller en daarmee een van de grootste aandeelhouders van die groep zou worden.

SABMiller is onder meer eigenaar van Grolsch. Het produceerde vorig jaar 269 miljoen hectoliter bier, Heineken (nummer drie in de wereld) 221 miljoen. Samen zouden ze een stuk groter zijn dan AB Inbev, dat 355 miljoen hectoliter brouwde.

De drie grootste brouwersgroepen ter wereld hebben de afgelopen jaren zo veel kleinere partijen opgeveegd dat ze voor volgende overnames steeds meer naar elkaar zitten te kijken. De afgelopen jaren lag het strijdperk vooral in Mexico en Zuidoost-Azië. In Mexico sloeg AB Inbev een grote slag door het populaire Corona over te nemen, en volgde Heineken met de overname van Femsa (met het merk Sol). In Zuidoost-Azië slaagde Heineken er twee jaar geleden in Asia Pacific Breweries over te nemen. De drie groten beheersen nu bijna de helft van de bierproductie in de wereld.

De geruchten dat de drie elkaar te lijf zullen gaan, zwellen aan maar leken nog louter speculatief. In augustus theoretiseerde een Canadese bank over een mogelijk bod van AB Inbev op Heineken. En nog geen week geleden publiceerde ratingbureau (schuldentaxateur) Fitch een rapport over de mogelijke gevolgen als AB Inbev juist SABMiller zou overnemen.

Op dat slagveld lijkt Heineken hoe dan ook geen rol als agressor te kunnen spelen. Dat komt door de ijzeren greep die de familie Heineken-Carvalho op het concern wil houden. Dat betekent onder meer dat het concern geen grote aandelenemissies kan doen om overnames te betalen.

De Heinekens hebben met een naar verhouding bescheiden vermogen alle macht in het concern. Net iets meer dan de helft van de aandelen Heineken is in handen van Heineken Holding. Net iets meer dan de helft van de aandelen Heineken Holding is in handen van investeringsmaatschappij L'Arche Green. En de familie Heineken heeft daarin weer een ruime meerderheid. Zou Heineken nieuwe aandelen uitgeven, dan is deze keten van controle verbroken.

Het vermogen van Freddy Heinekens dochter Charlene wordt geschat op meer dan 7 miljard euro. De waarde van het concern ligt bij de beurskoers van eind vorige week op 34 miljard euro. Charlenes man Michel de Carvalho is commissaris bij Heineken. Charlene zelf en hun beider zoon Alexander zitten in het bestuur van Heineken Holding.

De oude bierketels in de Heineken Experience in Amsterdam. Beeld anp
De oude bierketels in de Heineken Experience in Amsterdam.Beeld anp
Meer over