Broers Baan weg uit bestuur Baan Company

Oprichter Jan Baan treedt na twintig jaar af als topman van de Veluwse softwaremaker Baan Company. Hij wordt lid van de raad van commissarissen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Met deze gisteravond aangekondigde reorganisatie van de top hoopt Baan Company een einde te maken aan de voortdurende klachten van vooral Amerikaanse beleggers over de ingewikkelde structuur van het bedrijf. De beurskoers van Baan kreeg de afgelopen tijd diverse klappen door onduidelijkheden over de precieze bezigheden van de broers Baan bij de softwaremaker, de investeringsmaatschappij Vanenburg Ventures en de liefdadigheidsinstelling Oikonomos.

De winst van Vanenburg komt toe aan Oikonomos, waar Jan en Paul Baan bestuurder zijn. Vanenburg heeft op zijn beurt een belang van 40 procent in het beursgenoteerde Baan Company. Aan de verhoudingen tussen Baan, Vanenburg en Oikonomos verandert verder niets. De broers Baan blijven actief in Oikonomos.

Om de scheiding van Vanenburg en Baan Company verder te verduidelijken verhuist het hoofdkantoor van Baan van Putten naar een nieuw te bouwen vestiging in Barneveld. Die Barneveldse vestiging wordt de hoofdzetel van de Nederlandse en Europese activiteiten. Vanenburg, dat zich richt op (beginnende) technologiebedrijven, blijft achter in Putten.

De aandeelhouders kunnen zich dit najaar in een extra aandeelhoudersvergadering buigen over de benoeming van Tom Tinsley tot nieuwe bestuursvoorzitter van Baan Company. De operationele en financie baas Klaas Wagenaar en de baas van onderzoek en ontwikkeling, Laurens van der Tang, treden toe tot de raad van bestuur. Met het bestuurslid Amal Johnson is de raad compleet.

Baan nam al eerder maatregelen om de structuur van het bedrijf te verhelderen. Van die stappen hadden beleggers echter geen hoge pet op. Ze bleven klagen over de onduidelijke verhoudingen bij het bedrijf. De Volkskrant berichtte maandag nog over de overname door Baan vorig jaar van het Nijmeegse softwarebedrijf Matrix. Dat werd door Baan overgenomen van Vanenburg. De investeringsmaatschappij van de gebroeders Baan verdiende daarmee tien miljoen gulden.

Jan Baan heeft anderhalve week geleden al besloten terug te treden als voorzitter van de raad van bestuur van Baan. Hij zegt de nieuwe Amerikaanse topman Tom Tinsley niet langer voor de voeten te willen lopen en zich te willen richten op zijn grote liefde Oikonomos. De voornaamste reden voor de stap was echter 'het creëren van maximale duidelijkheid tussen Baan Company en Vanenburg Ventures'.

Baan komt morgen met de cijfers over het tweede kwartaal. De mededeling over het terugtreden van de broers kwam net na het slot van de handel op Wall Street. Daar eindigde het fonds een halve dollar hoger op bijna 39 dollar.

Meer over