Britten trekken investeerders ondanks duur pond

Ook zonder de euro is Groot-Brittannië veruit de populairste bestemming voor buitenlandse investeringen in Europa. In het afgelopen jaar investeerden buitenlanders ruim 252 miljard pond (900 miljard gulden) in Groot-Brittannië....

Van onze correspondent Peter de Waard

Deze cijfers werden gisteren door het ministerie van Handel op een bijeenkomst in Londen bekendgemaakt. De cijfers betreffen de periode van 1 april 1999 tot 31 maart 2000: de eerste volle periode na de introductie van de euro in elf landen.

Buitenlandse investeerders laten zich niet afschrikken door het feit dat Groot-Brittannië niet meedoet aan de euro. Ook het dure pond sterling vormt nauwelijks een obstakel.

Amerikaanse en Japanse bedrijven doen nog altijd meer dan 40 procent van hun Europese investeringen in Groot-Brittannë. Dit land blijft veruit de populairste locatie om bijvoorbeeld Europese hoofdkantoren te vestigen. IT- en telecombedrijven van buiten Europa geven eveneens massaal de voorkeur aan een vestiging in Groot-Brittannië, zo blijkt uit de cijfers. In totaal werden 757 grote investeringsprojecten opgestart waarmee ruim 52 duizend nieuwe banen werden gecreëerd.

Onderminister van Handel Richard Caborn zei dat uit de cijfers blijkt dat buitenlandse bedrijven 'de economische stabiliteit in Groot-Brittannië waarderen'. 'Daarnaast biedt het land kennis, vakmanschap en ondernemingszin', aldus Caborn.

Andrew Fraser, de opsteller van het rapport, zei dat de buitenlandse investeringen sinds 1994 zijn verdubbeld. Wel constateerde hij een verschuiving. In 1994 waren de investeringen van industriële bedrijven nog drie keer zo groot als die van de dienstensector. Nu zijn ze vrijwel gelijk. De VS zijn overigens veruit de grootste investeerder in Groot-Brittannië. Zij nemen bijna de helft van de totale investeringen voor hun rekeningen.

Niet alleen Europees maar ook wereldwijd gezien is Groot-Brittannië een van de belangrijkste trekpleisters voor ondernemers en beleggers. Na de VS trekt dit land de meeste investeringen aan, op de voet gevolgd door China (inclusief Hongkong). 'We zullen wel moeten accepteren dat China ons de komende jaren gaat inhalen', aldus Cahorn. In Europa is Nederland na Groot-Brittannië het populairste land bij buitenlandse investeerders.

President Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank uitte gisteren tegenover het NOS-Journaal zijn zorgen over de hoge koers van het Britse pond, die schadelijk begint te worden voor de Britse economie.

'Het is een zaak voor de Engelsen', aldus Duisenberg. 'Ik begrijp de hoog oplopende discussie in Groot-Brittannië heel wel, want de koers van het pond sterling begint schadelijk te worden voor de Britse economie.'

Meer over