Britse zakenbank in handen van ING

Zakenbank ING Barings koopt het Britse Charterhouse Securities, een concurrent in de Londense financiële wereld die tot voor kort in Franse handen was....

Van onze redactie economie

Volgens topman D. Robins van ING Barings past de overname van Charterhouse Securities in de strategie van ING Barings. ING speelt in op het ontstaan van een Europese aandelenmarkt en opent hiervoor onder andere kantoren in Madrid en Milaan. ING heeft al belangen in België en Duitsland via Banque Brussel Lambert en BHF-Bank.

Het management van Charterhouse steunt de overname. Het vermaarde effectenhuis in de Londense City kwam in april dit jaar in handen van de Britse bank HSBC, toen deze het Franse Credit Commercial de France (CCF) overnam. ING had ook interesse voor CCF, maar greep na een lange periode van touwtrekken mis. ING verkocht een belang van bijna 20 procent in CCF aan HSBC. Het is niet duidelijk of indertijd een afspraak is gemaakt over een eventuele overname van Charterhouse door ING.

HSBC verklaarde dat het Charterhouse wilde verkopen omdat het niet zou passen in haar internationale strategie. ING bracht een hoger bod uit dan de grootste Franse bank, BNP Paribas, en het Belgische KBC. Naar verluidt heeft niet de prijs maar de voorkeur van het management van Charterhouse de doorslag gegeven. Zowel ING Barings als Charterhouse is sterk in analyse en effectenhandel voor kleine en middelgrote bedrijven.

Bestuursvoorzitter R. Benton van Charterhouse krijgt een vooraanstaande positie binnen ING Barings en gaat leiding geven aan de integratie van Charterhouse in Barings. Analisten oordelen positief over de overname. Het aandeel ING steeg maandag op de Amsterdamse beurs naar 72,14 euro.

De overname van Charterhouse is de derde grote transactie van ING binnen vier maanden. Eerder dit jaar werden de Amerikaanse levensverzekeraar ReliaStar en Aetna overgenomen. Al valt de prijs van 500 miljoen gulden voor Charterhouse in het niet bij de prijs van dik 30 miljard gulden voor de twee Amerikaanse levensverzekeraars. ING behoort nu tot de toptien van verzekeraars in Amerika.

Meer over