Nieuws

Britse rechtszaak op komst die bitcoin-mysterie kan ontrafelen

Gaat de Britse rechter bepalen wie het brein is achter de bitcoin? Het zou kunnen, nu de Australische computerwetenschapper Craig Wright van het Hooggerechtshof in Londen een zaak mag beginnen om te bewijzen dat hij de cryptovaluta heeft bedacht.

De Australiër Craig Wright stelt dat hij de man is achter de bitcoin. Een rechtszaak moet duidelijkheid brengen. Beeld AP
De Australiër Craig Wright stelt dat hij de man is achter de bitcoin. Een rechtszaak moet duidelijkheid brengen.Beeld AP

Wright sleept Cobra, de beheerder van de website bitcoin.org, voor de rechter. Cobra zou volgens Wright het auteursrecht van de cryptovaluta hebben geschonden door het ‘whitepaper’ van de bitcoin uit 2008 online te zetten. In dat document werd de technologie achter de cryptomunt uitgeschreven. De schrijver staat bekend onder het mysterieuze pseudoniem Satoshi Nakamoto.

Wright zegt dat hij dat is. Maar daar geloven veel bitcoinkenners, waaronder Cobra, niets van. De Australiër woont in Groot-Brittannië en zegt dat hij zijn beweringen kan bewijzen. Hij beschuldigt Cobra van het onrechtmatig beheren van de bitcoin.org-website en eist dat het het witboek van de site verwijderd wordt. Wright wil niet dat het document gebruikt kan worden door ontwikkelaars van andere bitcoin-software, zoals Core. Die zouden zich niet mogen voordoen als de echte bitcoin, aldus de Australiër.

Bitcoin.org weigert tot nu toe op de eis in te gaan. ‘Iemand die duidelijk niet de uitvinder van bitcoin is vindt dat we het van de site moeten halen. Als hij de bedenker zou zijn, zou hij de op 24 na rijkste persoon op aarde zijn, wat hij duidelijk niet is’, reageert Cobra per mail aan persbureau Reuters. ‘Het lijkt erop dat hij de Britse rechtbank probeert te misbruiken om het document te censureren.’

Auteursrecht

Eerder deze maand werd Wright zelf aangeklaagd om zijn bewering dat hij het brein is achter de bitcoin. Dat gebeurde door de Cryptocurrency Open Patent Alliance (Copa). Dat bondgenootschap rond internetbedrijf Square wil voorkomen dat de toegang tot openbare technologieën beperkt wordt door auteursrecht. Volgens Copa is er niet één eigenaar van de bitcointechnogie, en zou iedereen het whitepaper moeten kunnen plaatsen, zonder juridische gevolgen. Grote cryptoplatforms, zoals Coinbase en Kraken, steunen dat standpunt.

Simon Cohen, de advocaat van Wright, zegt dat het doel van de zaak niet is om de toegang van het document te beperken. ‘De rechtbank moet overtuigd worden dat Wright inderdaad de auteur is, en dat hij dus Satoshi Nakamoto is. En daarmee zou hij de eigenaar zijn van het auteursrecht’, zei de raadsman tegen Reuters.

Zo zou het langlopende Nakamotomysterie kunnen worden ontrafeld. Dat begon in 2015, toen de Australische belastingdienst onderzoek deed naar Wrights betrokkenheid bij bitcoin. Zijn huis in Sydney werd overhoop gehaald door de politie. Vanaf toen gingen geruchten dat Wright misschien wel Nakamoto zou zijn. Een jaar later beweerde hij het zelf ook. Hij beloofde destijds met meer bewijs te zullen komen, maar trok zich dagen later terug en zei dat hij ‘de moed niet had’.

Wanneer de Britse rechtszaak over het brein achter de bitcoin begint, is nog niet vastgesteld.

Meer over