NIEUWS

Britse media: ‘Eigenaar Bijenkorf verkoopt imperium voor 4 miljard’

De Canadees-Britse miljardairsfamilie achter de Selfridges Group wil voor 4 miljard Britse pond (4,7 miljard euro) haar Europese warenhuizen verkopen, meldden Britse media dinsdag. Daaronder vallen ook de Nederlandse Bijenkorf-winkels.

Exterieur van De Bijenkorf in Amsterdam. Beeld ANP
Exterieur van De Bijenkorf in Amsterdam.Beeld ANP

De ondernemersfamilie Weston, een van de rijkste families van Canada (zie kader), zou de bank Credit Suisse in de arm hebben genomen om een veiling van de warenhuisketens te organiseren. Vorige maand werd al bekend dat een anonieme partij een onbekend bod had uitgebracht op de Selfridges Group. Daaronder vallen behalve De Bijenkorf ook luxe warenhuisketens in Groot-Brittannië, Ierland en Canada.

In april stierf de pater familias van de familie, W. Galen Weston, op 80-jarige leeftijd. Zijn zoon en dochter, respectievelijk hoofd van het Britse investeringsfonds van de familie en directievoorzitter van Selfridges Group, zouden na achttien maanden coronacrisis geen vertrouwen meer hebben in de toekomst van de Europese warenhuizen. Dat zeggen ingewijden tegen de Britse krant The Guardian.

De familie Weston verwierf de Bijenkorf in 2011, en overzag haar transformatie naar een warenhuisketen in het meest luxe segment. Het is onduidelijk of de familie haar warenhuisimperium in zijn geheel naar de veiling brengt, of de aparte ketens mogelijk apart in de verkoop doet.

Van wie is de Bijenkorf nu?

De Bijenkorf is eigendom van Selfridges Group Limited. Dat bedrijf bezit ook een aantal andere luxe warenhuisketens, waaronder het gelijknamige Selfridges in Groot-Brittannië, Brown Thomas in Ierland, en Holt Renfrew in Canada. Selfridges Group is op haar beurt eigendom van de Brits-Canadese ondernemersfamilie Weston, wier imperium honderden bedrijven omvat. Daaronder zijn ook de grootste supermarktketen van Canada en de op een na grootste suikerproducent ter wereld. Hun conglomeraat begon met een bakkerszaak in het Canadese Ontario in 1884 en genereerde in 2020 omgerekend 53,4 miljard euro.

Meer over