Brinkhorst moet radiostations miljoenen terugbetalen

Het ministerie van Economische Zaken moet vijf commerciële radiostations in totaal 19 miljoen euro terugbetalen. De rechtbank in Rotterdam heeft bepaald dat Radio 538, RTL FM, Yorin, Q Music (voorheen Noordzee FM) en BNR Nieuwsradio twee jaar geleden te veel geld hebben betaald bij de verdeling van FM-frequenties....

ANP

Voorzitter M. Banga van de Vereniging voor Commerciële Radiostations (VCR) zei donderdag dat minister Brinkhorst van Economische Zaken als gevolg van de uitspraak nog aan vier andere zenders in totaal 11 miljoen euro moet betalen. Daarbij gaat het om de twee zenders Sky Radio en Radio Veronica waar Banga tevens directeur van is en om de radiostations Arrow Jazz FM en Slam FM.

Volgens Banga heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald dat er bij de verdeling van de vergunningen onterecht een eenmalig bedrag in rekening is gebracht. Een woordvoerster van Brinkhorst stelde in een reactie dat de bewindsman nog zes weken de tijd heeft om in beroep te gaan. Het is nog onbekend of de minister van die mogelijkheid gebruik maakt.

Volgens Banga lopen er momenteel zeven procedures tegen de Staat over de wijze waarop frequenties onder de commerciële stations zijn verdeeld. Naast het eenmalige bedrag betalen de zenders de Staat voor hun vergunning van ruim acht jaar in totaal circa 300 miljoen euro.

Meer over