BP/Amoco zou 51 miljard over hebben voor Arco

De fusiegolf in de olie-industrie is nog niet voorbij. BP/Amoco, de op twee na grootste oliemaatschappij van de wereld, wil Atlantic Richfield (Arco) overnemen....

BP/Amoco - dat zelf nog geen half jaar geleden is ontstaan na een grote fusie tussen BP en Amoco - en Arco maakten gisteren in een gezamenlijke verklaring bekend dat er gesprekken plaatsvinden. Maar er is nog niets definitiefs, voegden ze daar aan toe. Het is nog niet zeker dat er overeenstemming zal worden bereikt.

Bronnen stellen evenwel dat de besturen van de twee olieconcerns dinsdag bijeenkomen en dat de overname woensdag officieel wereldkundig wordt gemaakt.

Bij een krachtenbundeling ontstaat een concern met een marktwaarde van 155 miljard dollar. Beide bedrijven zijn grote olieproducenten in Alaska. Arco produceert 347 duizend vaten olie per dag. BP/Amoco pomt er dagelijks 450 duizend op. Samen is dat tweederde van de olieproductie in Alaska.

Volgens deskundigen kan in Alaska een aanzienlijke kostenbesparing worden bereikt, hetgeen dan ook meteen als hèt voordeel van de fusie wordt gezien. BP/Amoco verwacht door het samengaan jaarlijks twee miljard dollar te besparen. Bij de twee bedrijven zouden zesduizend banen op de tocht staan.

'Arco en BP/Amoco passen goed bij elkaar', zegt econoom L. Drollas van het in Londen gevestigde Center for Gobal Energy Studies. Volgens hem kan het nieuwe bedrijf de exploratie en productie van Arco veel efficiënter maken, terwijl de andere activiteiten (raffinage en verkoop) BP/Amoco niet in de wielen rijden.

De oliesector is al enige tijd flink in beweging. Gedwongen door de historisch lage olieprijs van het afgelopen jaar klonteren de bedrijven samen. Vorig jaar augustus fuseerden het Britse BP en het Amerikaanse Amoco. Daarna deden Exxon (Esso) en Mobil hetzelfde, waardoor dit concern het grootste ter wereld werd. Daarnaast lijfde het Franse Total het Belgische Petrofina in. Alleen Shell, vóór de fusiegolf het grootste olieconcern, doet niet mee aan de samenwerkingen. Het Brits-Nederlandse bedrijf wil proberen op eigen kracht de crisis in de oliemarkt het hoofd te bieden.

De markt reageerde positief op het fusienieuws dat maandag in The Financial Times en The Wall Street Journal bekend werd gemaakt. Vrijwel overal in de wereld stegen de olie-aandelen.

Arco ontstond in 1966 uit een fusie tussen de maatschappijen Atlantic en Richfield. Het staat zevende op de ranglijst van Amerikaanse olieconcerns en is de enige in zijn sector die niet in de chemie actief is. BP/Amoco is een stuk groter en neemt op de wereldranglijst de derde plaats in. Als de fusie doorgaat, verdringt het Shell van de tweede plaats. Exxon blijft de grootste.

Arco zag vorig jaar zijn winst sterk dalen, van 1,77 miljard tot 452 miljoen dollar. De omzet verminderde met 27 procent tot 10,81 miljard dollar. Bij BP/Amoco ging de winst met 34 procent omlaag tot 4,47 miljard dollar en nam de omzet af met 23 procent tot 83,7 miljard dollar.

Meer over