'Boze witte nerds' pikken het niet meer: Google aangeklaagd wegens 'omgekeerde' seksediscriminatie

Zes maanden nadat hij bij Google de deur werd uitgebonjourd vanwege een seksistische memo heeft James Damore het internetbedrijf aangeklaagd wegens discriminatie.

Peter van Ammelrooy
James Damore met zijn advocaat. Beeld ap
James Damore met zijn advocaat.Beeld ap

Damore verwijt zijn ex-broodheer behoudende, witte mannen uit te sluiten en te straffen voor hun politieke opvattingen. De 'openlijke vijandigheid van Google tegen het conservatieve gedachtengoed wordt gekoppeld aan een schokkende discriminatie op basis van ras en sekse', aldus de aanklacht.

Het bedrijf heeft zich in de afgelopen maanden amper uitgelaten over de kwestie. Topman Sundar Pichai schreef vorig jaar augustus wel een open brief aan het personeel waarin hij het ontslag van Damore rechtvaardigde. Pichai erkende dat sommige feministische opvattingen in het seksedebat best aan de kaak mogen worden gesteld. Maar de opvatting dat vrouwen biologisch de capaciteit ontberen om mee te kunnen in de techsector noemde hij 'onjuist en onaanvaardbaar'.

Na alle ophef rond Damore is evenwel duidelijk geworden dat de gewezen Google-ingenieur in Silicon Valley niet alleen staat. Damore heeft de aanklacht ingediend samen met David Gudeman, die in december 2016 bij Google de laan uitvloog omdat hij opkwam voor de rechten van blanke mannen en conservatieve opvattingen.

En er zijn meer mannen die zich uitspreken tegen zaken als positieve discriminatie van vrouwen en minderheden, die in hun ogen leiden tot spanningen op de werkvloer en uiteindelijk tot slechtere producten en diensten.

Een van de plekken waar de 'boze witte nerds' hun gemoed luchten is de website Mgtow. Die afkorting staat voor Men Going Their Own Way ('Mannen die hun eigen weg kiezen'). Het is een elektronisch prikbord waar gelijkgestemde mannen vrouwonvriendelijke meningen spuien over kwesties als werk ('Ooit voor een vrouw gewerkt? Rol je mouwen op en deel je griezelverhalen') en technologie ('de zaken waar vriendinnen en vrouwen een hekel aan hebben - computers, games en spelcomputers'). Mgtow meldt de afgelopen maanden een sterke aanwas van het aantal gebruikers uit Silicon Valley.

James Damore Beeld Twitter
James DamoreBeeld Twitter

'De ontslagen bij Google hebben delen van de samenleving wakker geschud die nog niet zo waren doordrongen van dit soort kwesties', liet Paul Elam in september door The New York Times optekenen. Elam richtte in 2009 A Voice For Man op, dat zichzelf een mensenrechtenbeweging voor mannen noemt. Ook deze organisatie trekt de laatste tijd meer belangstellenden uit de techwereld, zo stelt Elam.

Google is niet het enige internetbedrijf dat voor de rechter gedaagd is wegens 'omgekeerde' seksediscriminatie. Twee voormalige werknemers van Yahoo hebben dat bedrijf aangeklaagd omdat het vrouwen te veel zou hebben voorgetrokken bij sollicitaties en promoties.

Intussen moet Google zich ook nog verdedigen tegen beschuldigingen van 'ouderwets' seksisme. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid verwijt Google dat het vrouwelijke werknemers structureel minder betaalt dan hun mannelijke collega's. Het internetbedrijf ontkent dat in alle toonaarden. Maar in een rechtszaak weigerde het vorige maand het ministerie cijfers te verstrekken over het aantal mannen en vrouwen dat het in dienst heeft en wat zij verdienen.

Meer over