Bouw TVR’s vertrekt alsnog uit Blackpool

TVR, de grootste onafhankelijke sportwagenfabrikant in Groot-Brittannië, gaat zijn productie naar het buitenland verplaatsen. Het bedrijf kondigde gisteren aan de fabriek in Blackpool te sluiten....

Van onze correspondent Peter de Waard

TVR, dat twee jaar geleden voor 15 miljoen pond werd gekocht door de jonge Russische tycoon Nikolai Smolensky, komt hiermee terug op een eerder gedane belofte de productie in de Britse badplaats te handhaven. Tot 2008 zou de fabriek op de huidige locatie Bispham blijven. Daarna zou hij worden verplaatst naar een nieuw pand op een industrieterrein in Blackpool.

Smolensky zei gisteren dat hij zijn excuses moest aanbieden voor het feit dat hij hoop had gegeven dat de productie in Blackpool kon blijven. ‘Maar we moeten onze toekomst veiligstellen. Dat kan niet in dit land.’ De vakbonden noemden het besluit uit te wijken naar het buitenland teleurstellend.

Het bedrijf wil in drie maanden een nieuwe fabriek openen in een ander Europees land. Nog niet is besloten welk land dat zal zijn.

TVR kampt met een snel teruglopende vraag naar zijn sportwagens. In april moesten al zeventig mensen worden ontslagen nadat de afzet was gedaald van twaalf naar twee auto’s per week. TVR staat bekend om zijn snelle auto’s voor een concurrerende prijs, maar de betrouwbaarheid van de sportwagens is niet altijd even goed. TVR werd in 1947 opgericht door Trevor Wilkinson die zijn initialen gebruikte voor de naam.

Meer over