Boskalis delft opnieuw onderspit in poging Fugro over te nemen

Bodemonderzoeker Fugro heeft in de rechtszaal opnieuw een overwinning behaald op grootaandeelhouder Boskalis. De baggeraar mag Fugro's speciale beschermingsconstructie, waarmee hij een overname door Boskalis kan tegenhouden, niet in stemming brengen onder medeaandeelhouders.

Een sleephopperzuiger van Boskalis in actie. Beeld anp
Een sleephopperzuiger van Boskalis in actie.Beeld anp

Dit heeft het gerechtshof van Den Haag dinsdag bepaald , nadat Boskalis begin vorig jaar in een kort geding hetzelfde te horen had gekregen.

Beide bedrijven hebben een notering aan de beurs van Amsterdam. Tegen de wil van Fugro in heeft Boskalis ruim 28 procent van de aandelen van zijn beursconcurrent opgekocht.

Het bedrijf uit Papendrecht flirt sindsdien met een volledige overname van dat uit Leidschendam, maar een bod blijft uit. Fugro is namelijk een van de best tegen overnames beschermde bedrijven op het Damrak.

Via de aandeelhoudersvergadering, die al gehouden is, wilde Boskalis andere aandeelhouders op zijn hand krijgen. Geen gek idee, omdat beleggers geen fans zijn van beschermingsmuren.

Volgens de rechter mogen aandeelhouders stemmen over allerlei zaken, zoals de benoeming van commissarissen of over de goedkeuring van de jaarrekening. De bestuurders beslissen echter of ze hun overnamemuren afbreken. Er valt niks af te dwingen.

Vijandig bod

Fugro kan een vijandig bod op drie manieren pareren. Omdat de aandelen uit certificaten bestaan, mag de onderneming Boskalis zijn stemrecht ontnemen. Daarnaast heeft de bodemonderzoeker de mogelijkheid preferente aandelen uit te geven aan een bevriende stichting. KPN heeft via deze truc bijvoorbeeld de Mexicaanse telecommagnaat Carlos Slim eerder buiten de deur weten te houden.

Als dat niet afdoende is, kan een andere stichting, de Stichting Continuïteit Fugro, de aandelen van Fugro's dochterbedrijven opkopen. De op Curaçao gevestigde stichting kan een speciale koopoptie uitoefenen en tijdelijk het eigendom verwerven van alle schepen, vrachtauto's en andere bezittingen. Boskalis kan de beursaandelen dan wel kopen, maar dan koopt het een kat in de zak.

Meer over